Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Rutte waarschuwt relschoppende boeren: ‘Politie treedt op tegen misdragingen’

Relschoppende boeren hoeven niet te verwachten dat ze zomaar wegkomen met gevaarlijke of illegale acties. Premier Mark Rutte waarschuwt hen namelijk voor het optreden van de politie. Als boeren zich misdragen, zoals gisteravond bij het huis van stikstofminister Christianne Van der Wal het geval was, zal de politie maatregelen nemen.

Deze groep „die het verpest voor de rest”, heeft volgens Rutte het recht op een gesprek voorlopig verspeeld. Politie, justitie en burgemeesters zijn „zeer gemotiveerd om dit tegen te houden”.

Gisteren duwden protesterende boeren een politieauto opzij zodat tractoren de straat van minister Van der Wal in konden rijden. Het was de tweede dag op rij dat boeren betoogden tegen het stikstofbeleid bij het woonhuis van de minister. Die was overigens niet thuis, maar haar familie wel. Op sociale media gaan beelden rond van het incident:

https://twitter.com/ivan_8848/status/1542044535332773889

Rutte waarschuwt rellende boeren

Op het moment is Rutte in Madrid, voor de NAVO-top. Maar hij heeft de beelden, die hij „vreselijk” noemt, wel gezien. Hij heeft met afschuw gekeken, zegt hij. „Deze kleine groep gaat echt alle grenzen te buiten.” Hij roept op om „beschaafd te demonstreren”. De actie is „slecht voor de zaak waar zij voor staan”.

Van der Wal en alle andere betrokkenen zijn „natuurlijk ontzettend geschrokken”, zegt Rutte. Al wil hij daarover weinig kwijt „omdat zij niet wil dat het over haar gaat”. De premier staat in contact met de hoofdrolspelers, op wie de gebeurtenissen volgens hem enorme indruk hebben gemaakt.

‘Niet in gesprek’

„Met deze boeren ga ik natuurlijk even niet in gesprek”, zegt Rutte. Maar met de volgens hem overgrote meerderheid die fatsoenlijk wil protesteren gaat het overleg verder. Rutte werd opgeroepen om wegens de ongeregeldheden terug te keren naar Nederland, maar hij kan naar eigen zeggen niet weg van de NAVO-top.

Ook minister van Financiën en vicepremier Sigrid Kaag spreekt haar weerzin uit. „Wat een angstaanjagende agressie gisteravond. Richting collega Van der Wal en haar gezin. Richting de politie en hulpverleners”, schrijft ze. Maar deze rellen richten zich ook „richting onze samenleving”, vindt ze. „Dit rellen om je zin door te duwen heeft op geen enkele manier meer met demonstreren te maken. Dit moet stoppen.”

Spoiler! Maarten van Rossem verklapt geslacht van winnaar Slimste Mens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.