Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 13 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Oranje op het WK steunen? Duels zijn op grote schermen in ArenA te zien

De wedstrijden van het Nederlands elftal op het WK in Qatar worden uitgezonden op grote schermen in de Johan Cruijff ArenA. Per wedstrijd van Oranje kunnen 55.000 mensen het stadion in Amsterdam in.

De KNVB doopt het stadion in november om tot ‘Huis van Oranje’, omdat feestjes buiten houden onmogelijk is. Het WK start namelijk in een van de koudste maanden van het jaar. In het midden van het stadion komen grote schermen te hangen. Op het podium vinden voorafgaand en na de duels optredens plaats van artiesten. De eventuele wedstrijden van Oranje in de knock-outfase zijn ook te zien in het stadion van Ajax.

De wedstrijden van Oranje op het WK

De openingswedstrijd van Oranje tegen Senegal op maandag 21 november is vanwege het vroege aanvangstijdstip (11.00 uur) in de AFAS Live, de evenementenhal naast de ArenA. Dan kunnen slechts 4000 mensen naar binnen.

De tweede en derde groepswedstrijd van Oranje, tegen respectievelijk Ecuador (25 november, 17.00 uur) en gastland Qatar (29 november, 16.00 uur), zijn wél te zien in de Johan Cruijff ArenA. Bekijk hier het volledige wedstrijdschema op het WK.

‘WK start in november, dus feestjes buiten onmogelijk’

De animo van Nederlandse fans om eind dit jaar naar Qatar te gaan, is niet zo groot. Volgens de KNVB zijn vooralsnog zo’n 4.000 kaarten per WK-wedstrijd van Oranje verkocht. Omdat de mondiale eindronde plaatsvindt in november en december en grote buitenfeesten in Nederland daardoor niet echt mogelijk zijn, heeft de KNVB besloten om de ArenA om te dopen tot ‘Huis van Oranje’.

„In Nederland halen we alles uit de kast voor een eindtoernooi van Oranje. Straten worden versierd, buren kijken buiten samen naar de tv en de wedstrijden worden zo gezamenlijk beleefd”, zegt commercieel directeur Jean Paul Decossaux van de KNVB. „Dit jaar start het WK echter in november, dus het weer maakt dergelijke feestjes buiten onmogelijk. De meeste fans beleven het WK in eigen land, net zoals de meeste van onze partners. Daarom zorgen wij met het ‘Huis van Oranje’ voor het grootste voetbalfeest van Nederland.”

Bondscoach Louis van Gaal hoopt op ‘extra boost’

Bondscoach Louis van Gaal hoopt dat de beelden uit de ArenA zijn spelers tijdens het WK een „extra boost” kunnen geven. Hij zal hoogstwaarschijnlijk blij zijn dat de supporters naar de Johan Cruijf ArenA komen, want afgelopen weekend maakte hij dat andere grote stadion, De Kuip, nog uit voor „oude troep”.

Dat leverde bondscoach op Twitter een grote lading reacties op. En die waren niet mals. „Je spelersmateriaal is ouwe troep.”

Twitter duikelt over Louis van Gaal na uitspraak: ‘De Kuip is oude troep’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.