Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 1 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel steun voor Özcan Akyol na bedreiging en verhuizing: ‘Wereld wordt gek’

Programmamaker Özcan Akyol wordt bedreigd. Daarom heeft hij op last van de politie de opnames van zijn radioprogramma Onze Man in Deventer afgelopen nacht naar Hilversum verplaatst. Op sociale media regent het steunbetuigingen aan Akyol. „Dit gaat veel te ver.”

Normaliter neemt Özcan Akyol, ook tv-maker van Sterren op het Doek en De Geknipte Gast, het programma in zijn woonplaats Deventer op.

Aan het begin van zijn programma vertelde de 38-jarige programmamaker dat de „ernstige bedreigingen” gericht zijn aan hem, zijn gezin en de mensen met wie hij samenwerkt. Daarom leek het hem verstandiger de opname in Hilversum te maken.

Özcan Akyol al vaker bedreigd

Aan de NOS vertelt Akyol dat de bedreigingen zijn binnengekomen bij het Algemeen Dagblad, waar hij een column heeft. „Zij waren geschrokken en stapten naar de politie”, zegt de programmamaker. Akyol heeft meerdere malen met bedreigingen te maken gehad. Twee jaar geleden kreeg een man een taakstraf opgelegd nadat hij Akyol via Twitter met de dood had bedreigd.

Een woordvoerder van de politie bevestigt aan persbureau ANP dat er een aangifte ligt. De politie neemt de melding serieus en stelt een onderzoek in. Vanwege het onderzoek wordt terughoudend omgegaan met het verspreiden van informatie over de zaak.

Vaste gast Vandaag Inside

Özcan Akyol is – of inmiddels was – een vaste gast in het programma Vandaag Inside, dat nu gestopt is vanwege een halve eeuw oud verhaal van Johan Derksen over een vermeende verkrachting met een kaars. Akyol noemde de ‘actie’ van Derksen een regelrechte uitglijder, maar nam het ook voor zijn talkshow-collega op. Hij vond de kritiek extreem: „Hoeveel gigantische uitglijders zijn er geweest, vijf of zo in twintig jaar? Dat is toch een aardig moyenne? Dat hoort toch bij een stamtafel. Om daar nou verregaande conclusies aan te verbinden, ik weet het niet.”

Veel reacties over bedreiging

Op sociale media verschijnen veel steunberichten aan het adres van de bedreigde en met zijn programma verhuisde Özcan Akyol. Soms alleen met emoji’s, zoals deze:

https://twitter.com/stephankomduur/status/1520702216763592704

Andere twitteraars spreken zich uit. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die bedreigingen (velen gingen Akyol al voor). Een kort overzicht:

https://twitter.com/Erik_Kuiper/status/1520687669772181504

https://twitter.com/robbioxxx/status/1520699549664358402

René van der Gijp gelooft helemaal niets van verhaal Johan Derksen in Vandaag Inside

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.