Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Boosheid, ruzie en sorry na Twitter-oproep om coronascepticus Raisa Blommestijn te doden

Er is ophef ontstaan op Twitter nadat daar een man opriep om de coronascepticus en juriste Raisa Blommestijn te liquideren. De bedreiging leidt tot boze reacties van Blommestijn zelf, die bijval krijgt van onder meer Pieter Omtzigt, Wybren van Haga en oud-Op1-presentator Talitha Muusse. Die laatste raakt daarna verwikkeld in een Twitter-ruzie met columnist Sander Schimmelpenninck.

De ophef ontstond nadat een twitteraar een bewerkte foto van een motie plaatste. Deze motie zou zogenaamd door Pieter Omtzigt zijn ingediend om de 28-jarige Raisa Blommestijn te liquideren. Al snel verwijderde de bedreiger de tweet, maar even later verscheen deze als screenshot toch weer op Twitter. „OM, kijkt u mee?”, reageerde oud-FvD’er Eva Vlaardingerbroek.

Blommestijn op Twitter: ‘Wat als iemand tot actie overgaat?’

Raisa Blommestijn reageert op de bedreiging. Ze zegt dat ze altijd veel haatberichten krijgt. „Heel veel. Maar me dood willen hebben?” Dat heeft ze nog nooit meegemaakt. De juriste gaat aangifte doen van de bedreiging.

De vaste gast van Ongehoord Nederland zegt zich flinke zorgen te maken. „Ik maak me oprecht zorgen om het klimaat van demonisering dat er is ontstaan. De haat, smaad en laster worden steeds extremer. Wat als er echt een keer iemand tot actie overgaat?”, vraagt ze zich af.

Politici boos op bedreiging richting Raisa Blommestijn

Blommestijn krijgt bijval van politici na de bedreiging. Onder meer Pieter Omtzigt en Wybren van Haga hebben gereageerd. Die laatste noemt de bedreiging een „walgelijke oproep tot het doden van Raisa Blommestijn”. Hij vraagt zich af of de bedreiger wordt berecht.

Pieter Omtzigt eist excuses van de bedreiger. Die moet zich niet alleen verontschuldigen aan Blommestijn, maar ook aan hem. „Het is echt lasterlijk om fake moties rond te sturen die niet zijn ingediend”, zegt hij. Inmiddels heeft Omtzigt zijn tweet weer verwijderd.

Gebekvecht op Twitter: ‘Je bent niet goed snik’

De bedreiging zorgt ook voor gebekvecht tussen Talitha Muusse en columnist Sander Schimmelpenninck, die net als zij ooit Op1-presentator was. Muusse verwijt Schimmelpenninck ervan een klimaat te scheppen waarin dit soort bedreigingen worden genormaliseerd.

Maar Schimmelpenninck is niet gediend van die aanval. „Je bent niet goed snik. Wat je nu doet: het wappietuig dat jou volgt in mijn richting dirigeren”, bijt hij van zich af.

Excuses van twitteraar, maar: ‘Ik word nu ook met dood bedreigd’

De twitteraar zelf reageert ook na de ophef die is ontstaan. Hij noemt de foto ‘een stomme meme’. „Het was een reactie op een andere bewerkte motie, die satirisch bedoeld was. Ik heb nooit de intentie gehad om Raisa Blommestijn te bedreigen en wil bij deze sorry zeggen voor de tweet die compleet fout is uitgepakt.”

Hij zegt nu zelf ook veel bedreigingen te ontvangen. „Ik krijg nu 24/7 doodsbedreigingen met zelfs dreigingen dat ze m’n adres weten.”

Voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar bij Jinek over ‘schuld van ongevaccineerden’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boosheid, ruzie en sorry na Twitter-oproep om coronascepticus Raisa Blommestijn te doden
Sluiten