Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland vanaf 2026 verplicht aan de warmtepomp en waarom daar kritiek op klinkt

Is de cv-ketel in jouw huis aan vervanging toe? Dan ben je volgens het kabinet vanaf 2026 verplicht om een hybride warmtepomp te installeren of te kiezen voor een ander alternatief. Want minister Hugo de Jonge wil dat de boel groener en zuiniger wordt. Maar lang niet iedereen, inclusief sommige politici, staat achter deze beslissing.

Je kunt naast de warmtepomp ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het meesterbrein achter deze groene beslissing is minister Hugo de Jonge (Wonen). Hij ziet alleen maar voordelen van de warmtepomp. Beter voor de portemonnee en groener.

Hugo de Jonge verplicht warmtepomp vanaf 2026

Daarom stelt het kabinet een verplichte installatie van de pomp in, vanaf 2026.  Mocht je niet weten wat een hybride waterpomp is? Het is een zuinige combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Waar 60 procent minder aardgas voor nodig is dan bij een traditionele cv.

Maar hoe gaat de Nederlander dat allemaal betalen? Daarvoor werd een budget van 150 miljoen euro uitgetrokken om huiseigenaren te subsidiëren bij de aanschaf van zo’n pomp. Deze kan men tot 2030 aanvragen. Er zijn uitzonderingen, dan ontkom je aan de plicht. Bijvoorbeeld woningen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp of huizen die binnenkort al op een alternatief voor aardgas worden aangesloten.

Kritiek op plan kabinet

Ook over de toenemende vraag naar warmtepompen is nagedacht. Momenteel worden grote fabrieken gebouwd waar deze duurzame pompen worden geproduceerd. Volgens Natuur & Milieu een positieve stap voor het klimaat en gunstig in een tijd waarin de energierekening hoger is. Maar waarom zijn mensen dan tegen de pomp?

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond maken zich vooral zorgen over de kosten en uitvoerbaarheid van dit ambitieuze plan. Zo’n pomp kost volgens een VEH-woordvoerder „duizenden euro’s”. En de Consumentenbond maakt zich vooral zorgen over de voorfinanciering van zo’n installatie. Nu is het volgens de bond zo dat gebruikers zelf het volledige bedrag voor de pomp moeten voorschieten en daarna pas subsidie krijgen. Overigens maken zij zich ook zorgen over het gebrek aan installateurs.

https://twitter.com/PeterterHorst/status/1526533998021066752

https://twitter.com/mirjamhagedoorn/status/1526485045116129280

Kritiek uit politiek en op social media

Maar ook vanuit de politiek en op social media klinkt veel kritiek op dit besluit. Zo noemt de BBB’er Caroline van der Plas het plan „helemaal koekoek” omdat de overheid wil bepalen „wat u wel en niet mag installeren in huis”. En PvdA-Kamerlid Joris Thijssen vraagt zich af of iedere Nederlander dit wel kan betalen. „Klimaatbeleid moet niet leiden tot grotere ongelijkheid.”

Koophuis onbetaalbaar voor starters? Deze gemeente koopt de grond voor je

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.