Nina den Bouw
Nina den Bouw Opvallend 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het Jaar van Fortuyn trekt verrassend veel jonge kijkers: ‘Lastige doelgroep’

De NPO-serie Het Jaar van Fortuyn, over de opkomst van en moord op de omstreden politicus, doet het opvallend goed onder kijkers tussen de 20 en 34 jaar oud. Een derde van de gemiddeld 1 miljoen kijkers op de vrijdagavond valt binnen deze categorie. Kijkers met deze leeftijd kijken over het algemeen weinig lineaire tv. Ook online, waar anderhalf miljoen mensen aan de serie zijn begonnen, is dit patroon te zien. Dat maakte AVROTROS vandaag bekend.

„We merken dat de serie bij veel kijkers die de gebeurtenissen in 2002 bewust hebben meegemaakt heel veel losmaakt”, stelt een zegsvrouw van de omroep. „Wij en de makers krijgen op allerlei manieren heel veel reacties.”

Kijkers zijn te jong om de situatie rond Fortuyn te herinneren

Maar nog opvallender is dat een derde van de kijkers, via alle platforms, dus jongeren tussen de 20 en 34 jaar zijn. „Dit is doorgaans een lastige doelgroep om te bereiken op televisie”, duidt de woordvoerster. „Maar het zijn ook mensen die in 2002 nog te jong waren om zich de opkomst van Fortuyn en de moord heel bewust te herinneren.”

De serie focust zich vooral op de strijd tussen PvdA-leider Ad Melkert (Ramsey Nasr) en de populistische Fortuyn (Jeroen Spitzenberger). De vijfdelige reeks is geschreven door Pieter Bart Korthuis en Nathan Vecht en geregisseerd door Michiel van Jaarsveld. De laatste aflevering is vrijdagavond te zien op NPO1. De finale speelt zich grotendeels af op 6 mei, de dag dat Fortuyn na een interview in de studio van Radio 3FM werd doodgeschoten.

‘Geniale serie’

Het vertolken van het verhaal lukt in Het jaar van Fortuyn heel behoorlijk tot zeer goed, vinden velen. De vijfdelige miniserie Het jaar van Fortuyn laat zien hoe in een periode van nog geen jaar het politieke landschap in Nederland voorgoed verandert. Twitter reageert lovend op de serie.

De laatste aflevering is op NPO Plus al door 171.000 mensen ‘vooruitgekeken’. Volgens AVROTROS is dit een uitzonderlijk hoog aantal voor een dramaserie. De laatste aflevering, ‘Democratie’, over de moord op Fortuyn is morgen te zien op NPO1 en is nu al te zien via NPO Plus.

Arjen Lubach maakt D66 af met het belpanel: ‘Hier kunnen politici telefonisch de hele dag terecht om journalisten te ontwijken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.