Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Zorgen over groot aantal jongeren dat verslaafd is aan lachgas: ‘Bestaande behandelingen slaan slecht aan’

Verslavingsdeskundigen waarschuwen voor een explosie van verslaafden aan lachgas. Gangbare behandelingen slaan niet goed aan, waardoor hulpverleners machteloos staan. „Het terugvalpercentage is enorm.”

Brijder Jeugd, gespecialiseerd in verslavingszorg voor jongeren, heeft een speciaal lachgasteam in het leven moeten roepen. „Twee jaar geleden klopte sporadisch een jongere bij ons aan met een lachgasverslaving”, zegt Gwen van Rooij, verpleegkundig specialist bij Brijder Jeugd, tegen Trouw. „Maar inmiddels is lachgas het probleem van 10 procent van al onze vierhonderd patiënten.” Verslavingspsycholoog Ellen van Geffen van het Amsterdamse Arkin Jeugd/Jellinek herkent het beeld en spreekt van een ‘explosie’ aan patiënten.

Neurologische schade door lachgas

Dat regelmatig gebruik van lachgas ernstige neurologische schade kan veroorzaken, waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen, was al bekend. Maar dat lachgas ook enorm verslavend is, is veel minder bekend. De verslaving bouwt zich volgens Van Geffen ontzettend snel op, veel sneller dan bijvoorbeeld bij cannabis. „De jongste die bij ons aanklopte was een meisje van 17 jaar in een rolstoel. Zij had al neurologische schade opgelopen, desondanks kon ze niet zonder lachgas.”

Volgens Brijder Jeugd zijn de gangbare therapieën niet voldoende om iemand van een lachgasverslaving af te helpen. Ook is het terugvalpercentage heel groot. „We hebben jongeren tot 14 weken lang opgenomen in de kliniek. Maar zodra ze ons verlieten, vielen ze terug en hoorden we dat ze bijvoorbeeld ‘s nachts alweer in een hotelkamer met een lachgastank tussen hun benen zaten”, zegt Marianne Post van Brijder Jeugd tegen Trouw. Volgens haar zijn de jongeren die aankloppen vaak psychotisch, in de war en erg somber.

Hoop op verbod

Het is niet duidelijk waarom bestaande behandelingen zo slecht aanslaan. Wel hebben hulpverleners een hypothese. „We weten dat lachgas neurologische schade kan veroorzaken en we denken dat door gebruik ook schade in het hoofd of brein ontstaat”, zegt Post.

De hulpverleners roepen op tot meer onderzoek, voorlichting en preventieve maatregelen. Ook hopen ze dat er snel een verbod op lachgas komt. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel, maar de Tweede Kamer heeft deze nog niet behandeld.

Videoland-docu Lachgaskoning wringt: goed, die inkeer, of juist veel te laat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgen over groot aantal jongeren dat verslaafd is aan lachgas: ‘Bestaande behandelingen slaan slecht aan’
Sluiten