Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Ambtenaar? Trek je trui maar aan! Verwarming in rijksgebouwen gaat 2 graden omlaag

Ben je ambtenaar en koukleum? Pak je trui maar uit de kast, want in zo’n tweehonderd rijksgebouwen gaat de verwarming per direct 2 graden omlaag, van 21 naar 19 graden.

Ministers Rob Jetten (Klimaat) en Hugo de Jonge (Wonen) willen op deze manier gas besparen en het goede voorbeeld geven. Ze roepen daarnaast alle Nederlanders op om meer gas te besparen en beginnen daarom vandaag een campagne.

Amsterdam draaide verwarming 3 graden lager

Eerder draaide de gemeente Amsterdam de thermostaat ook al 3 graden lager om zo min mogelijk gas te verbruiken. Het wordt in de gebouwen van de gemeente nu niet meer warmer dan 18 graden. Daarmee bespaart Amsterdam volgens wethouder Marieke van Doornick (Duurzaamheid) zeker 15 procent op de gasrekening. Voor de Europese Unie is berekend dat, als alle 27 lidstaten de verwarming op 18 graden zouden zetten, de EU zeker 10 miljard kubieke meter gas kan besparen.

Vakbonden FNV en CNV juichen het lager zetten van de verwarming toe. „Als je ziet wat er in Oekraïne gebeurt en dat wij kunnen bijdragen door de verwarming iets lager te zetten, dan lijkt me dat een kleine moeite”, zegt Remko Mast, teamleider Rijk van de FNV tegen het AD. Hij hoopt dat het personeel de iets lagere temperatuur ook zal accepteren. „Als we het iets minder warm hebben, kunnen we misschien een trui aandoen in plaats van een t-shirt of een overhemd.” Het voordeel is volgens hem dat zo’n driekwart van de rijksambtenaren op dit moment nog thuis werkt. Verder benadrukt Mast dat het lager zetten van de verwarming ook goed past bij de doelen op het gebied van duurzaamheid.

Extra paar sokken

Ook André van der Vlugt van CNV Overheid noemt het plan om de thermostaat lager te zetten een goede zaak. „We moeten met zijn allen ons best doen in de strijd tegen de energiecrisis. Ik neem aan dat de ambtenaren ook solidair zijn. Zij kunnen altijd een paar extra sokken aandoen.”

Gasverbruik lag lager dankzij zachte winter en zuiniger leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.