Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze pilot gaan slachtoffers van fraude zelf achter hun geld aan (en dat werkt)

Zelf je geld terughalen als je slachtoffer van fraude bent. De politie experimenteerde ermee in een succesvolle pilot waarin slachtoffers van fraude de daders, met behulp van incasso-instanties, zelf aansprakelijk stellen en het geld terugvorderen.

Slachtoffers die meededen aan de pilot hoefden het onderzoek van de politie niet af te wachten, maar gingen zelf achter hun geld aan. In alle gevallen ging het om fraudezaken waarbij iemand online iets had besteld, maar vervolgens nooit een pakketje ontving. Voor meer dan de helft van de deelnemers was de pilot succesvol. Dat meldt de politie vandaag.

Aan de pilot deden in totaal 211 slachtoffers van oplichting mee. De politie deelde de gegevens van de fraudeurs met de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG) en de Service Organisatie Directe Aansprakelijkstelling (SODA). Meer dan een kwart van de deelnemers kreeg het hele geldbedrag terug en in nog eens een kwart van de gevallen kregen slachtoffers hun schade gedeeltelijk vergoed.

Steeds meer Nederlanders slachtoffer van fraude

De pilot werd in het leven geroepen omdat steeds meer mensen online worden opgelicht. Uit onderzoek van de Universiteit Twente bleek deze week nog dat ongeveer één op de zes Nederlanders weleens slachtoffer is geworden van fraude.

„Daarnaast kreeg de politie vaak het verwijt dat er te weinig gedaan wordt voor slachtoffers van online oplichting”, zo laat de politie weten. „Zo ontstond het idee om dergelijke zaken door te zetten naar twee private organisaties, zodat zij procedures konden opstarten om te zorgen dat zoveel mogelijk slachtoffers in ieder geval hun geld terug zouden krijgen.”

Daders ook tevreden met pilot

De politie laat verder weten dat een aantal daders zegt blij te zijn dat ze door het slachtoffer geld te betalen, in eerste instantie niet met het strafrecht te maken krijgen. Maar, benadrukt de politie, de kans dat de daders alsnog vervolgd worden blijft bestaan.

72 procent van de slachtoffers meldt dat de pilot ‘aan de verwachtingen heeft voldaan’ en 90 procent is van plan opnieuw LAVG of SODA in te schakelen bij een nieuw geval van oplichting. De politie onderzoekt nog hoe de inzichten uit deze proef een vervolg kunnen krijgen.

Ambtenaar? Trek je trui maar aan! Verwarming in rijksgebouwen gaat 2 graden omlaag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In deze pilot gaan slachtoffers van fraude zelf achter hun geld aan (en dat werkt)
Sluiten