Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gasverbruik lag lager dankzij zachte winter en zuiniger leven

De gasprijzen stijgen flink en dat voelen we in onze portemonnee. Toch is er nog soort van een meevaller: ons gasverbruik lag in de eerste maanden van dit jaar lager dan een jaar eerder. 

In totaal stookten we 15 procent minder gas dan vorig jaar. De NOS deed navraag bij verschillende energiemaatschappijen en kwam tot deze conclusie. De reden? Dat zijn onder andere de gasprijzen. We zijn zuiniger als het gaat om de verwarming aanzetten. Dat was gelukkig ook minder nodig, de winter was de eerste maanden van het jaar zacht.

Zo konden we in februari vorig jaar de schaatsen onderbinden voor een rondje op natuurijs. Afgelopen februari leek 2022 in de running te zijn voor de warmste februari ooit, uiteindelijk eindigde dit jaar op de vierde plaats. 

Minder gasverbruik door isolatie

De warme wintermaanden hebben ervoor gezorgd dat de verwarming minder vaak hoger werd gezet. Een woordvoerder van Essent zegt tegen de NOS dat er een afname van 16,3 procent van het gemiddelde gasverbruik is geweest. „In februari 2021 hadden we twee heel koude weken en nu niet. Maar mensen zijn nu ook alerter op hun gasverbruik.”

Daar komt nog een derde reden bij dat we minder hebben gestookt: er wordt steeds meer geïsoleerd. Delta Energie denkt volgens de NOS dat mensen bewuster met energie omgaan én maatregelen nemen om die energie beter te gebruiken. Daaronder valt ook isolatie. 

Energieprijzen vliegen omhoog

Energieprijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Er zijn al maatregelen genomen die moeten zorgen dat mensen de rekening kunnen blijven betalen. Per januari is onder andere de energiebelasting omlaag gegaan. Vanaf juli gaat ook de btw op energie omlaag, dat wordt 9 procent in plaats van de huidige 21 procent. Voor mensen met een minimuminkomen is er een compensatie van 800 euro.

De reden dat de gasprijzen stijgen, is onder andere de oorlog in Oekraïne. Europa is grotendeels afhankelijk van Russisch gas. Daar komt bij dat Rusland al voor de oorlog de toevoer van gas aan banden begon te leggen.

Koopkracht kan nóg verder dalen, vanwege situatie in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.