Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

OM zet door: strafrechtelijk onderzoek na aangiften om The Voice of Holland

Het Openbaar Ministerie stelt verder strafrechtelijk onderzoek in naar aanleiding van de aangiften die zijn gedaan wegens (seksueel overschrijdend) wangedrag bij onder meer The Voice of Holland. De advocaat van vier voormalige deelnemers van de talentenjacht zegt opgelucht te zijn.

Het OM meldt dat het de in totaal vijf aangiften tegen vier personen de afgelopen maanden heeft onderzocht en beoordeeld. Daarop is besloten verder strafrechtelijk onderzoek te doen. Eerder werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen oud-coaches Ali B en Marco Borsato, een regisseur en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen.

Boos van Tim Hofman krijgt eindelijk een vervolg

Het parket Noord-Holland is tegen een van de vier een onderzoek gestart na een aangifte van een zedenfeit. Dat feit werd bekend kort voor de uitzending van programma BOOS. In BOOS, het YouTube-programma van Tim Hofman, kwamen de misstanden bij de The Voice of Holland aan het licht kwamen. Het vermeende incident zou zich overigens niet bij The Voice hebben afgespeeld. Ook het onderzoek naar twee andere aangiften tegen deze persoon – specifieke namen noemt het OM niet – leidt het parket Noord-Holland. Het onderzoek naar de zaken tegen de andere drie verdachten neemt het parket Midden-Nederland voor zijn rekening.

De politie zal de komende periode onderzoek doen en getuigen en verdachten horen. Na de afronding van het onderzoek, dat naar verwachting „geruime tijd” zal duren, beslist het OM of de verdachten worden vervolgd.

The Voice of Holland BOOS Tim Hofman John de Mol seksuele misdrijven, aangifte
Tim Hofman trok met BOOS over The Voice miljoenen kijkers. Foto: ANP / Koen van Weel

Hofman in College Tour over The Voice of Holland

In januari deden in BOOS meerdere vrouwen hun verhaal over vermeend wangedrag achter de schermen bij The Voice of Holland. Het RTL 4-programma werd per direct van de buis gehaald en producent ITV stelde een onafhankelijk onderzoek in. Presentator Tim Hofman hield na zijn door 10 miljoen mensen bekeken spraakmakende programma lang zijn mond. Gisteravond kwam hij er in College Tour van Twan Huys voor het eerst op terug.

Advocaat Sébas Diekstra, die vier oud-kandidaten van The Voice bijstaat, meldt in een reactie opgelucht te zijn dat er nu een beslissing is genomen over het vervolg in de zaak. „Een gedegen strafrechtelijk onderzoek naar de aangiften van cliënten is de enige juiste beslissing en doet recht aan wat hen is overkomen.” De afgelopen maanden zou direct en indirect contact zijn geweest met vrouwen die eveneens slachtoffer zijn geworden van zedenfeiten rondom The Voice. Diekstra: „Als deze en ook andere slachtoffers nu zien dat er zorgvuldig strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de verschillende feiten, kan dat misschien het vertrouwen geven om zelf ook aangifte te doen van wat hen is overkomen.”

Smeren maar! Op Koningsdag hebben we zonnebrand nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.