Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 23 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Staking KLM-personeel zorgt voor chaos op Schiphol

Grondmedewerkers van KLM hebben vanochtend op Schiphol hun werk neergelegd. Het personeel dat vliegtuigen laadt en lost is bang dat er banen verloren gaan omdat KLM een deel van dit werk wil gaan uitbesteden. De staking veroorzaakt chaos op de luchthaven, die vandaag de drukste dag in jaren beleefd.

Het is vandaag de eerste dag van de meivakantie, één van de drukste dagen van het jaar. Meer dan 195.000 mensen reizen vandaag via Schiphol en dat leidt al tot lange wachtrijen vanwege personeelstekorten. Ook wordt er momenteel onderhoud verricht aan twee landingsbanen, waardoor het aantal vluchten wordt beperkt.

Vliegtuigen van KLM worden niet geladen of gelost

De wilde staking, een staking die niet door de vakbond wordt georganiseerd, begon vanmorgen in alle vroegte. Om 06.00 uur stopten de grondmedewerkers met werken. Dat betekent dat de vliegtuigen van KLM niet worden geladen of gelost, wat meteen leidde tot vertragingen en gatewijzigingen.

Ook zijn er al een aantal vluchten geannuleerd en klagen reizigers via sociale media over de problemen op de luchthaven. KLM roept reizigers op om drie uur van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven.

Werknemers boos over slechte arbeidsvoorwaarden

De KLM-werknemers eisen volgens vakbond FNV een gesprek met operationeel directeur René de Groot. Werknemers zijn boos omdat ze onlangs te horen kregen dat een deel van hun werk zal worden uitbesteed aan een onafhankelijk afhandelingsbedrijf. KLM nam dat besluit vanwege personeelstekorten, maar die worden volgens FNV vooral veroorzaakt door de slechte arbeidsvoorwaarden, zoals lage lonen en flexibele contracten.

Werknemers zouden volgens de vakbond „zeer duidelijk” hebben aangegeven de enorme werkdruk niet meer te zullen accepteren. „Werknemers zijn woedend over de slechte arbeidsvoorwaarden, enorme werkdruk en het plan om afhandelingsactiviteiten deels te gaan uitbesteden”, schrijft Joost van Doesburg van FNV op Twitter.

KLM kan de impact van de acties van de platformmedewerkers nog niet precies inschatten. Volgens een woordvoerder wordt daar nu naar gekeken.

Meer misdragingen in vliegtuigen tijdens coronajaar 2021: gedoe om mondkapjes

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.