Erik Jonk
Erik Jonk Onderweg 22 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer misdragingen in vliegtuigen tijdens coronajaar 2021: gedoe om mondkapjes

Veel meer passagiers in vliegtuigen ‘vonden het vorig jaar nodig’ de orde tijdens een vlucht te verstoren. Veelal had dat te maken met coronamaatregelen.

Dat het aantal voorvallen met ordeverstorende passagiers in vliegtuigen afgelopen jaar is gestegen, is vanmorgen bekendgemaakt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens ILT hangt de toename samen met de coronamaatregelen. „Denk bijvoorbeeld aan passagiers die de orde verstoren omdat ze geen mondkapje willen dragen.”

Passagiers in vliegtuigen agressief

In 2021 kwamen er ruim 880 meldingen over agressieve passagiers binnen. Ongeveer 60 procent van de meldingen ging over passagiers die zich misdroegen vanwege de coronamaatregelen. Twee derde van de gemelde voorvallen viel in de „zwaardere categorie”, aldus de ILT. Dan is er sprake van verbale of fysieke agressie, of allebei.

In verhouding tot het aantal vluchten ging het in 2021 om bijna veertig voorvallen per 10.000 vluchten. Dat is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2019, het laatste jaar vóór corona. Toen kwamen er ook ongeveer 880 meldingen binnen, maar waren er twee keer zoveel vluchten op Schiphol.

Mondkapjes vanaf morgen minder tijdens vluchten te zien

Per 10.000 vliegtuigbewegingen hadden twintig meldingen te maken met passagiers die zich vanwege de coronamaatregelen misdroegen. Het aantal lichtere of zwaardere voorvallen dat niets te maken had met de coronamaatregelen is per 10.000 vliegtuigbewegingen vergelijkbaar met vorige jaren, aldus ILT.

Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia en reisorganisaties TUI en Corendon stoppen met ingang van morgen met het handhaven van de mondkapjesplicht aan boord. Daarmee gaan ze in tegen het coronabeleid van de overheid. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers meldde onlangs tijdens de laatste coronapersconferentie ‘dat het land weer open zou gaan‘. Dat gold niet voor de mondkapjesplicht in vliegtuigen, die ook nog morgen nog blijft bestaan. Genoemde bedrijven zijn echter bang dat het draagvlak, als verder nergens meer mondkapjes verplicht zijn, afneemt en er meer situaties met agressieve passagiers ontstaan. Wel zullen zij het dragen van mondkapjes nog dringend aanbevelen.

Vandaag Inside-kijkers storen zich aan Johan Derksen die nieuwe baan Marc Overmars steunt: ‘Flikt hij niet meer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer misdragingen in vliegtuigen tijdens coronajaar 2021: gedoe om mondkapjes
Sluiten