Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 15 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rode zonsondergang en stoffige auto’s: saharastof op komst

Een  flinke wolk saharastof trekt morgen over ons land. Heel veel zal je er niet van merken, behalve dat de zonsondergang een stuk roder zal zijn en een lichte waas in de lucht. Voor wie zijn auto graag spik en span heeft, is de saharastofwolk wel slecht nieuws. In de nacht naar morgen kan het af en toe regenen en daarmee zou het stof naar beneden kunnen komen. Dat betekent dat je auto donderdagochtend flink vies kan zijn.

De wolk hangt momenteel nog boven Spanje en de zuidelijke helft van Frankrijk. De wolk trekt langzaam noordwaarts en zal komende nacht ons land bereiken. Wel blijft het morgen grotendeels zonnig. Alleen over het westen van ‘t land trekken wat wolkenvelden. Op een lokaal buitje na blijft het droog. De zonsopkomst kan door het stof al rodere kleuren tonen, maar de concentratie zal gedurende de dag verder toenemen en de kans op extra warme kleuren is bij zonsondergang nog groter.

Saharastof bestaat uit zandkorreltjes

Het Saharastof zal de zon overdag niet geheel tegenhouden, maar maakt de zon wel iets minder fel. Ook de lucht is minder blauw dan je gewend bent en de waas van het stof lijkt een beetje op dat van sluierbewolking. Saharastof bestaat uit hele kleine zandkorreltjes. Door de afschermende werking kan het ervoor zorgen dat de temperatuur één of twee graden lager uitvalt dan volgens de berekeningen van weermodellen.

Mocht de temperatuur morgen wat lager uitvallen, dan zal je dat buiten nauwelijks echt merken. Zelfs met een lagere temperatuur is het dan erg zacht met 14 tot 18 graden. Op sommige plekken kan het lokaal zelfs 19 graden worden. Ook als de temperatuur lager uitvalt, is het nog steeds zachter dan de voorgaande dagen.

Auto wassen

Morgenavond en in de nacht naar donderdag kan het vanuit het westen tijdelijk regenen. Omdat er met de regen dus ook stof naar beneden kan komen, is het mogelijk dat er op auto’s, fietsen en ramen een stoffig laagje ontstaat. Donderdag zal de stofwolk geleidelijk boven ons land verdwijnen en ligt de dagen daarna voornamelijk boven het zuiden van Europa. Je kunt dus veilig je auto wassen zonder dat deze direct weer onder het stof komt te zitten.

Behalve het stof dat met de regen naar beneden komt hoeven we verder geen overlast van het stof te verwachten. Dit is wel anders in het noorden van Afrika en in Spanje. Daar is de lucht ook bij het aardoppervlak gevuld met stof. Op sommige plaatsen is de lucht oranjebruin door het stof. In mindere mate is de lucht in Frankijk ook stoffig.

Solo-reis ook onder vrouwen steeds populairder: dit zijn de veiligste bestemmingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rode zonsondergang en stoffige auto’s: saharastof op komst
Sluiten