Julia Osendarp
Julia Osendarp Sport 10 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Marathonsensatie: Nederland juicht voor records ‘buitenaards duo’ Nienke Brinkman en Abdi Nageeye

De marathon van Rotterdam is iedere keer een spektakel op zich, maar vandaag werd het er eentje met een legendarische afloop. Twee Nederlanders vielen in de prijzen en daarmee werden ook twee Nederlandse records gebroken. Abdi Nageeye (33) behaalde goud bij de mannen en de 28-jarige Nienke Brinkman verbrak met haar tweede plek het Nederlandse record.

De reacties op de marathon van Rotterdam zijn overweldigend. Nageeye won met een fenomenale eindsprint en behaalde een Nederlands record van 2.04.56. Een prestatie die hij, naar eigen zeggen, dankt aan de Belg en goede vriend, Bashir Abdi. De Belg sleepte de Nederlander namelijk door de race heen. Abdi won vorig jaar de Rotterdamse marathon, maar droeg graag zijn titel over aan zijn goede vriend Nageeye. De twee vrienden werden beiden in Somalië geboren en vonden elkaar in het hardlopen.

Records marathon Rotterdam Abdi Nageeye en Nienke Brinkman

Maar ook de wonderlijke Brinkman is vandaag het gesprek van de dag. Haar verhaal verbaast namelijk de atletiekwereld. Pas tijdens de uitbraak van de pandemie begon Brinkman met hardlopen en zij rende eerder slechts één marathon. Vandaag werd ze tweede en verbrak ze met haar tijd van 2.22.51 het Nederlandse record, dat negentien jaar op de naam van Lornah Kiplagat stond.

Lovende reacties op Nienke Brinkman

Brinkman is van origine een hockeyamateur, die momenteel woont en studeert in Zürich in Zwitserland. Waar ze de, ook niet de minste, studie geofysica afrondt.

Een uitgelaten Brinkman reageerde op haar record. „Ik besefte het pas toen ik die 2.22 op de klok zag staan. Het publiek sleepte me er ook doorheen. Wat een geweldige sfeer. Mijn familie en vrienden stonden langs de kant, ik kon gelukkig nog even naar ze zwaaien toen ik voorbijkwam.”

De carrière van Brinkman ziet er veelbelovend uit. Ze wil zelf graag naar de Olympische Spelen en ze heeft meer internationale wedstrijden in haar agenda staan. Dit was vast en zeker niet het laatste dat we van deze topatleet zullen horen.

Tijdens de marathon liep ook de ‘Rotterdamse glimlach’ en ‘strooiheld’ Michel Viljeer mee. Hij filmde zijn deelname in een livestream. Viljeer werd eerder bekend door zijn übervrolijke optreden bij Op1.

Maar ook een afgepeigerde Arjen Robben behaalde samen met oud-schaatser Erben Wennemars de finish.

‘Strooiheld’ Mitchel rent Rotterdamse marathon en livestreamt hele route

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Marathonsensatie: Nederland juicht voor records ‘buitenaards duo’ Nienke Brinkman en Abdi Nageeye
Sluiten