Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Rijbewijs, paspoort of ID-kaart verlengen? Reken op lange wachttijden, tot wel drie maanden

Verloopt je rijbewijs, paspoort of ID-kaart bijna? Wees er dan op tijd bij om die te verlengen. De wachttijden zijn namelijk lang. Het kan zijn dat je drie maanden moet wachten totdat je aan de beurt bent.

Het AD deed onderzoek naar de wachttijden bij de grootste gemeenten. Daaruit bleek dat men vooral in de gemeente Den Haag niet één, twee, drie terecht kan voor een nieuw identiteitsbewijs. Daar staat de wachttijd inmiddels op twaalf weken. Daarna volgt Zoetermeer met zeven weken en in Amersfoort gaat het om zes weken. In Amsterdam en Utrecht duurt het zeker vijf weken. In Rotterdam verschilt het per locatie. Daar bedraagt de wachttijd tussen de drie tot zes weken.

Lange wachttijden bij gemeenten voor paspoort, ID-kaart, rijbewijs

In Enschede, Leiden, Eindhoven, Haarlem, Leeuwarden en Ede staat de wachttijd op drie weken. De gemiddelde wachttijd voor heel Nederland is één maand. De berekende tijd gaat over de aanvraag en het ontvangen van een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Meestal krijgt een inwoner vijf dagen na de eerste afspraak zijn of haar document.

Hoe het kan dat de boel zo vertraagt? Daar zijn volgens het AD verschillende redenen voor. De oorlog in Oekraïne zorgt bijvoorbeeld voor een toestroom van vluchtelingen naar Nederland. De inschrijving van deze vluchtelingen kost gemeenten veel tijd en aandacht. Ook de gemeenteraadsverkiezingen spelen mee in de vertraging en vergeet de nasleep van de pandemie niet. Want allerlei zaken werden de afgelopen tijd uitgesteld. Denk alleen al aan de huwelijken die werden opgeschoven en nu worden ingehaald.

Afsnijroute voor rijbewijs

Maar er zijn meer moeilijkheden. Gemeenten kampen met veel ziekmeldingen en er is een personeelstekort. Daardoor zijn er te weinig medewerkers om de balies te bemannen en komen zij dus handen tekort. Tevens spelen ook de oplopende energierekeningen en belastingaanslagen mee. Gemeenten krijgen veel vragen over eventuele compensatie van deze kosten.

Er is wel een afsnijroute voor het aanvragen van een rijbewijs. In de meeste gemeenten kun je bij een erkende fotograaf een foto laten maken en dan stuurt deze fotograaf de foto’s rechtstreeks naar de gemeenten en omzeil je de lange wachttijd. Dat is alleen niet mogelijk voor een ID-kaart of paspoort.

Steeds meer duidelijk over grote storing NS: ‘Back-upsysteem faalde’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.