Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Gezondheid 5 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Geboortezorg straks op zijn kop? ‘Behoud de persvrijheid’

Zwangeren worden in Nederland van conceptie tot bevalling begeleid door een vertrouwde verloskundige, én zij hebben doorgaans de vrije keuze in waar en hoe zij willen bevallen. Maar deze keuzevrijheid staat op het spel, vreest de Koninklijke Nederlandse Organisatie Verloskundigen (KNOV), sinds minister Kuipers van Volksgezondheid ‘integrale bekostiging’ voor geboortezorg wil invoeren.

En dat wordt niet gewaardeerd. De KNOV pleit vandaag voor het behoud van de keuzevrijheid die bestaat in de geboortezorg. Tijdens een persconferentie pleit de KNOV, samen met verloskundigen en zwangeren voor het behoud van de keuzevrijheid voor zwangeren. ‘Persvrijheid’, noemt de KNOV hun actie. Bijgaand lanceert de KNOV van én voor verloskundigen de campagne #Persvrijheid.

Integrale bekostiging

Hun schreeuw om aandacht komt niet uit het niks. Zorgminister Kuipers heeft op 21 maart in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de manier waarop geboortezorg nu betaald wordt, aangepast moet worden door een integraal tarief in te voeren. Dat klinkt als een dof technisch verhaal, maar zou de zelfstandigheid van verloskundigen kunnen aantasten en daarmee ook gevolgen kunnen hebben voor zwangeren.

Zoals de geboortezorg nu geregeld is, kan de zelf uitgekozen verloskundige de verleende zorg declareren bij de eigen zorgverzekeraar. Met het plan voor integrale bekostiging verandert dit, vreest de KNOV.

Volgens de Nederlands Zorgautoriteit (NZA) kloppen de verhalen over de keuzevrijheid echter niet. De organisatie zegt dat het zowel mogelijk blijft om te kiezen waar je wil bevallen als naar welke zorgverlener je gaat. Volgens hen staan thuisbevallingen dan ook niet ter discussie. De integrale bekostiging zou de samenwerking tussen verloskundigen en het ziekenhuis juist bevorderen. „De financiering en het ondernemerschap van zorgverleners mag goede zorg niet in de weg staan. Passende, goede zorg voor moeder en kind zou voor iedereen de hoogste prioriteit moeten hebben.”

Belang van keuzevrijheid

Tijdens de persconferentie is het geluid dringend. En om impact te maken betreden twee hoogzwangere vrouwen, Nienke en Liselotte, het podium. Zij vertellen hun verhaal. Over hun eerdere bevallingen en over waarom de keuzevrijheid die nu bestaat zo belangrijk is. „Hoe en waar we willen bevallen staat op het spel. In onze ogen is het zó belangrijk dat je de geboorte van je kind op je eigen manier mag invullen”, klinkt het.

Bieden zijn tijdens hun eerste zwangerschap in het ziekenhuis bevallen, de één omdat er onverwachts complicaties ontstonden en de ander omdat een ziekenhuisbevalling de wens was. Nienke kiest nu wél voor een thuisbevalling: „Ik kon eerst nooit begrijpen waarom je thuis zou willen bevallen”, vertelt ze op het podium. „Maar ik voel me nu het beste bij een thuisbevalling omdat ik thuis rust heb en zodoende het natuurlijke proces zijn werk kan laten doen.” Met dit verhaal wil Nienke duidelijk maken hoe belangrijk keuzevrijheid binnen de geboortezorg is.

Geboortezorg op het spel

Maar wat als de Integrale Bekostiging definitief wordt ingevoerd, wat gebeurt er als je er bij je bevalling voor kiest om naar een ziekenhuis te gaan die buiten je IGO valt? „Als je eenmaal in een IGO zit, en een keus maakt waarmee je buiten je IGO treedt, word je een ‘bundelbreker’ genoemd”, legt de KNOV uit op de persconferentie. „Je wordt gezien als financieel knelpunt dat voor extra administratieve last zorgt. Zij hebben daarom ook liever niet dat er buiten de IGO wordt getreden.”

De vrouwen zien verloskundigen als echte helden: „Het is een bekrachtigend proces, waar je 24/7, stap voor stap, begeleid wordt door je verloskundige.” Ze maken duidelijk dat ze dankbaar zijn voor het huidige systeem, zoals die nu bestaat. „De manier waarop we nu werken mag niet verloren gaan”, vertelt de verloskundige.

Zwangeren in actie

De KNOV roepen zwangeren op om in actie te komen voor het behoud van ‘persvrijheid’. Zo is er een petitie van Noodalarm Geboortezorg die duidelijk maakt het niet eens te zijn met het voorstel voor integrale bekostiging. Die petitie is inmiddels meer dan 170.000 keer ondertekend. Ook is er een fotocampagne gestart die zwangere vrouwen met hun buik laat zien onder de hashtag #PERSvrijheid. De KNOV roept andere zwangeren op om ook een foto van hun zwangere te delen onder die hashtag.

Dít is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geboortezorg straks op zijn kop? ‘Behoud de persvrijheid’
Sluiten