Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer duidelijk over grote storing NS: ‘Back-upsysteem faalde’

De gigantische storing bij de NS afgelopen zondag werd onder andere veroorzaakt door een back-upsysteem van het spoorbedrijf dat niet werkte. Dat schrijft Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

Niet alleen de borden en app van NS waren uitgevallen, het complete planningsysteem voor materieel en personeel lag plat. Normaal gesproken kan men dan op een back-up terugvallen, maar dat lukte niet. Waarom dat is, „wordt gronding onderzocht”.

‘NS kon wel doorrijden’

De NS vond het niet verantwoord om zondag zonder het systeem verder te werken. Volgens de vakbonden had dit echter wel gekund. Volgens Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, was er materiaal aanwezig en konden machinisten aan de hand van de seinen zien of ze konden rijden.

Heijnen was zondag zeer kritisch over de gang van zaken bij de NS. Volgens de staatssecretaris heeft de vervoerder „een zeer slechte beurt” gemaakt. Ze eist dan ook uitleg. Onder meer over waarom er geen vervangend vervoer was geregeld en waarom al het treinverkeer moest stoppen. Heijnen wil van de directie van de NS weten „hoe zij ervoor gaat zorgen dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt”.

Compensatie laat op zich wachten

Het treinverkeer lag vrijwel de hele zondag stil. Volgens de NS was het vanwege de omvang van het probleem niet mogelijk om bijvoorbeeld bussen in te zetten. Heijnen schrijft geen signalen te hebben dat reizigers op stations moesten overnachten. De NS gaat reizigers compenseren. Hoe deze compensatie eruit gaat zien, wordt volgens de staatssecretaris nog vormgegeven.

Luchtvervuiling ingeademd? Zo herken je de symptomen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer duidelijk over grote storing NS: ‘Back-upsysteem faalde’
Sluiten