Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Het regent lintjes: Onno Hoes, Gerdi Verbeet, Ferry Corsten en nog 3023 anderen

Het regent lintjes zo vlak voor Koningsdag. Talloze bekendheden hebben vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangen. Dj Ferry Corsten, oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, componist en muziekproducent Stephen Emme en oud-burgemeester Onno Hoes kregen een eretitel. De oudste lintjes-ontvanger dit jaar is 97-jarige Piet Schreuder.

Corsten, Verbeet en Hoes kregen de eretitel Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Corsten is een van de bekendste trance-artiesten, een muziekgenre waarin Nederland al jaren wereldwijd toonaangevend is. Verbeek is een bekend politica, die de afgelopen tijd ook in veel talkshows verscheen om mee te praten over politieke kwesties. Bij haar afscheid van de Tweede Kamer, in 2012, was ze al benoemd tot Ridder in dezelfde orde. Verbeet was tot vorig jaar voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De 60-jarige Hoes kreeg zijn koninklijke onderscheiding onder meer voor zijn inzet voor de lhbti-gemeenschap. Hij vraagt regelmatig aandacht voor slachtoffers van racisme, homofobie en antisemitisme in Nederland.

Onno Hoes, Gerdi Verbeet en Ferry Corsten krijgen eretitel

Componist en muziekproducent Stephen Emmer werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De zoon van oud-nieuwslezer Fred Emmer heeft veel tunes voor televisiezenders gemaakt, waaronder de openingsmuziek van het NOS Journaal, het RTL Nieuws, RTL Boulevard, Editie NL, Waku Waku, Studio Sport en Per Seconde Wijzer.

De oudste gedecoreerde is de 97-jarige Piet Schreuder uit Arnhem. Hij zet zich in voor Park Presikhaaf in zijn woonplaats en schreef er een 360 pagina’s dik boek over, dat in 2012 werd uitgebracht. De jongste gedecoreerde is de 33-jarige breakdancer Menno van Gorp uit Rotterdam. Hij werd meerdere keren wereldkampioen en wil in 2024 meedoen aan de Olympische Spelen, wanneer breakdancen voor het eerst op het olympische programma staat.

In totaal hebben 3026 mensen vandaag een koninklijke onderscheiding gekregen. Dat is meer dan vorig jaar. Toen ontvingen 2828 mensen een lintje. De Lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag, de verjaardag van koning Willem-Alexander.

Meer lintjes dit jaar

De toename van het aantal lintjes komt vooral doordat meer vrijwilligers zijn geëerd. Dat aantal steeg van ruim 2700 naar ruim 2900. Het aantal lintjes voor bijzondere verdiensten in het werk daalde iets. Onder de gelauwerden zijn 1093 vrouwen, het hoogste aantal van de afgelopen jaren.

Niet iedereen die wordt voorgedragen voor een lintje krijgt er uiteindelijk een. Dit jaar zijn er 3297 voordrachten voor de lintjesregen gedaan. De burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister moeten naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding.

Verontwaardigde reacties op 1-blikje-regel Amsterdam: ‘Eén lauw blikje bier met Koningsdag?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.