Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Minister op vingers getikt om hoofddoekverbod boa: ‘Stigmatiserend’

Het voornemen van minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid om de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) geen religieuze symbolen als een hoofddoek, keppeltje of kruis te laten dragen, is stigmatiserend. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens, dat Nederland op het gebied van mensenrechten controleert.

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer een motie van de PVV aan. De partij van Geert Wilders vindt dat uniformen van boa’s neutraler moeten. Bij de politie is dat al het geval.

Vraagtekens bij verbod op religieuze symbolen bij boa

Het College voor de Rechten van de Mens vindt de aanname achter de PVV-motie van het hoofddoek- of keppeltjesverbod bij boa’s verkeerd. „De aanname dat mensen die zichtbaar religieus zijn hun functie niet onpartijdig kunnen uitoefenen, is stigmatiserend en bovendien niet effectief. Beoordeel neutraliteit en onpartijdigheid van boa’s op basis van hun gedrag en handelingen, niet hun kleding”, aldus het College.

Minister Yeşilgöz werkt aan een richtlijn voor de kleding die boa’s in dienst moeten dragen. De kleding moet neutraal zijn, net als bij de politie, vindt zij. Voor agenten in functie is het nu al niet toegestaan om uitingen van religie te dragen in hun uniform.

Hoe de richtlijn van de minister er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk. Daarover is Yeşilgöz nog in gesprek met gemeenten. In Utrecht nam de gemeenteraad vorig jaar juist een motie aan die religieuze uitingen voor boa’s toestaat.

College: ‘Grote groep vrouwen wordt geschaad’

Volgens het College lijkt minister Yeşilgöz bang te zijn dat het gezag van boa’s schade oploopt als zij religieuze symbolen dragen. Ook zou zij twijfels hebben over hoe burgers op zulke uitingen zouden reageren. Dat vindt het College geen goede leidraad. „Achter die reacties zit namelijk de discriminerende aanname dat als je laat zien religieus te zijn, je niet op een onpartijdige manier kunt handelen”, zegt de instelling.

Die waarschuwt dat met name vrouwen die een hoofddoek als religieuze plicht zien slachtoffer worden van de nieuwe richtlijn. „Als religieuze kleding niet is toegestaan, sluit hen dat uit van functies waar het dragen van een uniform bij hoort. Een grote groep vrouwen wordt hiermee geschaad in hun maatschappelijke participatie en economische zelfstandigheid.”

Volgens het College biedt maatwerk uitkomst. „In andere landen heeft men een oplossing gevonden door bijvoorbeeld een hoofddoek te ontwerpen die bij het uniform past.”

Vrolijkste boa van Nederland schreeuwt het uit: ‘Ik ben Peter van de Anderhalvemeter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.