Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 6 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Vlaams programma Dwars door de Lage Landen populair in Nederland: ‘Simpel idee perfect uitgewerkt’

Dwars door de Lage Landen, dat gisteren op NPO2 werd uitgezonden, scoorde wederom goed. Het programma, waarin de Vlamingen Arnout, Philippe en Ruben delen van Vlaanderen en Nederland te voet doorkruisen, was goed voor zo’n 1,19 miljoen kijkers. Dat meldt Stichting Kijkonderzoek. Daarmee staat het feelgood programma van de VPRO op de vierde plaats van best bekeken programma’s.

Arnout Hauben en zijn vrienden, camera- en geluidsmannen Philippe Niclaes en Ruben Callens, lopen over wandelpaden van Oostende tot Limburg en vanuit daar helemaal naar het noorden van Nederland, naar Pieterburen. Een 900 kilometer lange tocht die hen langs verhalen brengt die de lage landen kleur hebben gegeven.

Dwars door de Lage Landen

En ook in de aflevering van gisteren was er geen gebrek aan ontroerende en mooie verhalen. In de derde aflevering, die zich in de Vlaamse Kempen afspeelt, loopt het drietal van Halle tot Scherpenheuvel. Onderweg komen de drie in gesprek met voorbijgangers of bewoners, waarbij sommigen bekend zijn met het programma: „Een goed programma”, zegt een man in het begin van de aflevering bijvoorbeeld. „Ik ben er gek op.”

Tijdens de lange tocht komen ze veel mensen tegen, die elk hun eigen verhaal hebben. Zo wachten er drie mensen langs de weg in Vorselaar op een groep duiven die bij hen horen aan te komen, komt er een groep wandelende vrouwen langs die aan een wandeltocht is begonnen en een molenaar die graan, zaden en veevoer verkoopt. Aan Hauben laat hij zijn watermolen zien, die al sinds 1919 in de familie is.

Ontroering tijdens wandeltocht

Ondertussen ontbreekt het plezier niet tussen de wandelende programmamakers. Met z’n drieën hebben ze de grootste lol en mag een plons in een riviertje, vanwege het warme weer tijdens de tocht, niet ontbreken.

Maar misschien wel het meest ontroerende moment uit de derde aflevering is wanneer Hauben zijn oude vrienden Rob en Eddy treft. Vijftien jaar geleden maakte Hauben een documentaire over de gezinsverpleging in het Vlaamse plaatsje Geel, waarin het tweetal een hoofdrol speelde. In die regio worden psychiatrische patiënten ondergebracht bij doodnormale gezinnen, waar zij dan kunnen wonen.

Hauben kan het goed vinden met Rob en Eddy. Maar ze hebben verdrietig nieuws. Hun pleegmoeder Jeanneke is onlangs overleden aan de gevolgen van corona. Met zijn drieën bezoeken ze het graf. „Jeanneke, ik mis je. Ik vind het erg dat je dood bent”, zegt Rob aan het graf. Ook kijkers zijn ontroerd door de ontmoeting.

Ontmoeting met een prins

Na het bezoek aan de abdij van Tongerlo gaan Hauben en zijn vrienden water halen bij een kasteel. Maar dat is niet zomaar een kasteel. Het is een bewoond kasteel door een echte prins van de familie De Merode. Van de tuinman krijgen ze water en worden ze voorgesteld aan Simon de Merode, de prins die met zijn gezin het kasteel bewoont.

Het kasteel is prachtig, maar Simon de Merode is er nuchter onder. „Ik zeg nooit dat het mijn kasteel is. Het kasteel is gebouwd door heel veel mensen, onderhouden door heel veel mensen in het verleden en ik geef het door aan de volgende generatie.” Hauben zegt dat hij had verwacht een prins te zien met grijze lokken en een colbert, in plaats daarvan staat hij voor een jong ogende en moderne gast. „Waarom wilt u naar Nederland?”, vraagt de prins. „We hebben heel hard gevochten om ze eruit te jagen, en u loopt erheen”, grapt hij.

De prins nodigt het wandelende gezelschap uit voor een rondleiding in het imposante kasteel, dat er mooi bijstaat in de zomerzon. Hij geeft hen ook een korte geschiedenisles over zijn familie en laat de kogel zien waarmee zijn voorvader is neergeschoten tijdens de Belgische Revolutie.

Geen genoeg van Dwars door de Lage Landen

De tocht van drie mannen eindigt deze aflevering in de basiliek van Scherpenheuvel, op de 285ste kilometer van hun 900 kilometer lange tocht. Reacties op Twitter wijzen uit dat mensen geen genoeg van Dwars door de Lage Landen kunnen krijgen. „Vol liefde en oprechte interesse, maar ook humor”, vindt een kijker.

De derde aflevering van Dwars door de Lage Landen is hier terug te zien.

Vandaag Inside lacht smakelijk om Op1-blunder Jan Kooijman: ‘Goed dit’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vlaams programma Dwars door de Lage Landen populair in Nederland: ‘Simpel idee perfect uitgewerkt’
Sluiten