Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Havenmedewerkers Amsterdam weigeren schip met omstreden Russische olie te lossen

Het omstreden schip met een lading gasolie uit Rusland is vannacht voor anker gegaan voor de Nederlandse kust, ter hoogte van IJmuiden. Het schip zou eigenlijk naar de haven van Amsterdam gaan, maar havenmedewerkers weigeren de tanker te lossen.

Volgens het havenbedrijf Port of Amsterdam zijn er „zorgen over de veiligheid rond het schip”, die de naam Sunny Liger draagt. Vanwege de oorlog in Oekraïne is de lading van het schip omstreden. Bedrijven in de Amsterdamse haven zijn daarom bang dat de commotie leidt tot onveilige situaties in de haven.

Geen afspraken over algehele boycot

Hoewel de Nederlandse overheid van het Russische gas af wil, zijn er geen afspraken gemaakt over een algehele boycot. Russische olie en gas invoeren is wettelijk toegestaan. Eerder werd het schip vanwege de lading al geweigerd door havenmedewerkers in Zweden.

Naar aanleiding van de ophef die is ontstaan kwam vakbond FNV eerder met de oproep om de Sunny Liger niet te lossen in de Rotterdamse haven. De vakbond wilde solidair zijn met de havenmedewerkers in Zweden. Later bleek dat de tanker op zee gedraaid was en koers zette in de richting van Amsterdam. Maar ook daar lijkt het erop dat het schip de haven voorlopig niet in mag.

„Momenteel ligt het schip voor de kust voor anker”, vertelt een woordvoerster van het Amsterdamse havenbedrijf. Over een mogelijke aankomsttijd heeft ze geen informatie. Ze geeft aan dat het havenbedrijf, de terminals in de haven en de maritieme diensten vanmiddag weer overleg hebben over hoe het nu verder moet met de Sunny Liger. Ondertussen probeert FNV ervoor te zorgen dat de gemeente Amsterdam zich uitspreekt tegen de komst van de Sunny Liger.

Oekraïne roept op schip niet te lossen

Vanochtend sprak ook een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zich uit. Hij roept de havenmedewerkers in Amsterdam op om het schip niet te lossen. „Volg het voorbeeld van jullie Zweedse collega’s en weiger de lading te lossen. Koppel het Nederlandse volk los van Russisch geld gedrenkt in het bloed van Oekraïense kinderen en vrouwen.”

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het kabinet juridisch gezien niets kan doen om te voorkomen dat de Sunny Liger deze kant op komt. Het schip is namelijk geregistreerd op de Marshall Eilanden en het heeft nooit onder de Russische vlag gevaren. Wel wil de minister kijken „of er een mouw aan te passen is”, zodat het schip niet kan aanmeren. De oproep van het FNV aan havenpersoneel om niet te helpen bij het aanmeren, noemde Hoekstra daarnaast „hartstikke goed”.

Dit weekend opnieuw grote drukte verwacht op Schiphol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Havenmedewerkers Amsterdam weigeren schip met omstreden Russische olie te lossen
Sluiten