Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit weekend opnieuw grote drukte verwacht op Schiphol

Voor het tweede weekend op rij wordt er grote drukte verwacht op Schiphol. Van een nieuwe staking is geen sprake, maar de luchtvaartmaatschappijen krijgen wel het verzoek om vluchten te schrappen om de werkdruk op het personeel te verlagen. KLM zegt zeker 47 vluchten te schrappen en een aantal vluchten van TUI en Corendon zijn verplaatst naar Rotterdam The Hague Airport.

Als gevolg van de coronapandemie kampt Schiphol met ernstige personeelstekorten. Door de pandemie werd bijna twee jaar lang minder gevlogen. Veel mensen verloren in deze periode hun baan en hoewel de drukte inmiddels weer toeneemt, zijn zij nog niet allemaal teruggekeerd. Met de meivakantie in volle gang zet dat extra druk op het huidige personeel.

Luchtvaartmaatschappijen boos om geschrapte vluchten

Het verzoek van Schiphol om vluchten te schrappen valt niet in goede aarde bij luchtvaartmaatschappijen. De internationale brancheorganisatie IATA noemde de stap schandalig. „Passagiers boeken vluchten weken of maanden van tevoren”, benadrukte IATA. „Sommigen van hen zullen hun vakantieplannen moeten annuleren. Het gaat niet alleen om een ​​kaartje. Het gaat om de hele reis.”

Schiphol gaf gistermiddag al aan met maatschappijen te praten over de financiële schade waarmee zij te maken hebben. De luchthaven stelde daarbij altijd rekening te houden met claims in dit soort situaties. „Die zullen we ook afhandelen.” Over het mogelijke schadebedrag wilde een woordvoerder nog geen uitspraken doen, maar waarschijnlijk gaat het om miljoenen euro’s.

Geen nieuwe staking op Schiphol

Schiphol kampte afgelopen week nog met de naweeën van de wilde staking van het grondpersoneel van vorig weekend. Die staking leidde tot chaos op de luchthaven. Reizigers kregen het verzoek om niet naar de luchthaven te komen en zelfs de afritten op de A4 in de buurt van de luchthaven werden tijdelijk afgesloten. De kans op een nieuwe staking door KLM-medewerkers op Schiphol dit weekend lijkt heel klein. FNV-bestuurder David van de Geer heeft laten weten dat het signaal dat de medewerkers vorige week afgaven bij de maatschappij is binnengekomen. De komende tijd zal FNV ook aanschuiven voor verschillende cao-onderhandelingen bij KLM.

Nog meer reischaos op Schiphol dreigt bij zomervakantie: ‘Hou mijn hart vast’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit weekend opnieuw grote drukte verwacht op Schiphol
Sluiten