Sien Boonen
Sien Boonen Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Heeft Hugo de Jonge iets te verbergen? Oppositie wil opheldering over gebruik privémail

Minister Hugo de Jonge ligt onder vuur en dit is niet de eerste keer. Gisteren werd door het ministerie van Volksgezondheid aan de Volkskrant bevestigd dat De Jonge tijdens de coronacrisis een privémailaccount gebruikte om te communiceren over verschillende werkgerelateerde onderwerpen. Dat gaat tegen alle adviezen in en de oppositie vraagt naar opheldering.

De fracties willen van De Jonge weten ‘of het waar is over zijn privémailadres’. „We willen het fijne ervan weten”, vertelt Pieter Omtzigt. „We vragen ministers zich aan de wet te houden.”

Mondkapjesdeal

Oppositiepartijen GroenLinks en Volt en het Kamerlid Omtzigt zijn bang dat door het gebruik van het persoonlijke iCloud-emailadres van De Jonge belangrijke informatie verloren is gegaan. De oppositiepartijen zijn bang dat niet goed te achterhalen valt of de coronacrisis goed is aangepakt. Daarmee doelen ze op de informatie over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

Het nieuws over het gebruik van een privémailadres is vrijgekomen nadat de Volkskrant een WOB-verzoek had aangevraagd. Op basis van deze stukken schreef de krant dat zorgminister De Jonge er ‘bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren’.

Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt willen er door dit nieuws zeker van zijn dat de berichten via het iCloud-mailadres van De Jonge ‘veilig en volledig’ worden gesteld zodat alles, indien nodig, ingelezen kan worden. „Besluitvorming moet transparant verlopen”, schrijft Laurens Dassen op Twitter.

Oppositie wil opheldering van De Jonge

De drie fractievoorzitters zijn op hun hoede nu bekend is dat Hugo de Jonge werkgerelateerde zaken via een privémailadres afhandelde. Ze willen weten of er ook andere bewindslieden uit het vorig en huidige kabinet zijn die privé-berichtendiensten voor werk gebruiken, bijvoorbeeld met WhatsApp en Telegram. Als dat het geval is, willen de fractievoorzitters natuurlijk weten wie dit zijn.

Niet alleen de fractievoorzitters zijn op hun hoede. Ook op Twitter brandt men los over het nieuws over Hugo de Jonge en ebt het vertrouwen in de minister (als dat er nog was) langzaam weg.

Aftreden?

De fractievoorzitters stellen een ultimatum en willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering over deze situatie. Drie kwartier later, om 10.15 uur, is er namelijk een Kamerdebat over de mondkapjesdeal, waarover WOB-documenten zijn opgevraagd. „We willen nog vóór het mondkapjesdebat antwoord”, aldus Dassen.

Gezelliger wordt het er niet op voor Hugo de Jonge. Meerdere politici zijn langzaam klaar met de minister. PVV-politica Fleur Agema sprak zich bij de talkshow Jinek eerder al uit over de omstreden mondkapjesdeal van Sywert van Lienden en de betrokkenheid van Hugo de Jonge daarbij. Agema vindt dat ‘De Jonge schuld moet bekennen en moet aftreden’.

Sigrid Kaag reageert op kritiek nadat ze foto’s en interviews weigerde bij première Nationale Ballet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Heeft Hugo de Jonge iets te verbergen? Oppositie wil opheldering over gebruik privémail
Sluiten