Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

D66 neemt onderzoek naar MeToo-zaak opnieuw onder de loep

Het partijbestuur van D66 gaat nog eens kijken naar het rapport over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent én de vertrouwelijke bijdrage waar De Volkskrant vandaag over bericht. De bestuursleden willen de stukken „wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan”, zegt de partij in een verklaring.

Het rapport pleitte de invloedrijke D66’er Frans van Drimmelen vrij. Maar in de vertrouwelijke bijlage zou staan dat hij wel degelijk grenzen heeft overschreden. Die bijlage werd niet gedeeld vanwege de vertrouwelijkheid, waar betrokkenen om hadden gevraagd.

Maar D66 trad al wel naar buiten met de conclusies van het ‘basisrapport’ terwijl het nog niet helemaal af was. In het vertrouwelijke stuk staat volgens De Volkskrant dat Van Drimmelen een D66-medewerker chanteerde en stalkte.

Kaag kreeg geen inzage in bijlage

Partijleider Sigrid Kaag steunt het besluit van het huidige bestuur om opnieuw te kijken naar alle twee de delen van het rapport. „Waar sprake is van seksuele intimidatie, machtsmisbruik of grensoverschrijdend gedrag, moet de partij ingrijpen. Want dit is vreselijk voor hen die dat overkomt”, zegt Kaag in een reactie. Zelf kreeg Kaag nooit inzage in de vertrouwelijke bijlage, benadrukt de D66.

De nieuwe voorzitter van de partij, Victor Everhardt, was de afgelopen tijd al bezig met de zaak. Hij werd hierover vlak na zijn aantreden eind vorig jaar ingelicht. Het werd Everhardt volgens D66 al duidelijk dat de gesprekken met betrokkenen nog niet naar tevredenheid waren afgerond. „Dit was voor hem aanleiding om de gesprekken hierover voort te zetten en opnieuw te kijken welke conclusies eventueel alsnog getrokken moeten worden uit het onderzoek”, aldus D66.

Onvoldoende structuren voor afhandeling meldingen

De partij benadrukt dat er door het bestuur „met grote zorgvuldigheid” opnieuw naar het rapport zal worden gekeken. Ook geeft D66 toe dat de afhandeling van het onderzoek beter had gekund. „Duidelijk is dat in 2016 in de partij onvoldoende structuren bestonden voor afhandeling van meldingen en klachten.” Dat stelt de partij sindsdien verbeterd te hebben.

Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om foto’s van dode Russische soldaten naar familie te sturen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
D66 neemt onderzoek naar MeToo-zaak opnieuw onder de loep
Sluiten