Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 16 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

‘D66 houdt rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen partij achter’

De partijtop van D66 houdt al een jaar lang de conclusies uit een vertrouwelijk rapport achter. Daarin staat dat partijprominent Frans van Drimmelen zich schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt de Volkskrant.

Het dagblad heeft schriftelijke communicatie in handen die sinds vorig jaar circuleert binnen de partijtop. Daarin staat dat zeker vier D66’ers opheldering eisen. Ook roepen ze op tot een nieuw onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

Partijprominent Frans van Drimmelen beschuldigd

Partijleider Sigrid Kaag wil niet reageren op de berichtgeving. Kaag zou geen inzage in het rapport gehad hebben, maar het bestuur wil niet zeggen of ze op een andere manier op de hoogte is gesteld van de conclusie dat partijprominent Frans van Drimmelen beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Van Drimmelen wil ook niet reageren op de zaak. Hij noemt het een „pijnlijke privékwestie” en wil er verder niet op ingaan.

Van Drimmelen zou al in 2015 en 2016 een vrouwelijke medewerker hebben gestalkt, bedreigd en gechanteerd. Dat blijkt uit de documenten die De Volkskrant in handen heeft. Daarnaast staat er in het rapport dat de politie destijds een officieel waarschuwingsgesprek met Van Drimmelen voerde over zijn gedrag. Toch zei Kaag vorig jaar, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen, dat er uit onderzoek was gebleken dat er binnen D66 geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag. „Zo ken ik onze partij ook niet”, zei de partijleider toen.

Onderzoek grensoverschrijdend gedrag was niet afgerond

Kaag baseerde zich toen op een openbaar rapport van onderzoeksbureau Bing dat in februari 2021, drie weken voor de stembusgang, werd gepubliceerd. Nu blijkt dat dit onderzoek toen nog helemaal niet volledig was afgerond. Na de openbaarmaking van het rapport, vroeg het onderzoeksbureau nog extra informatie bij betrokkenen op. Dat leidde tot een vertrouwelijke bijlage over grensoverschrijdend gedrag binnen de partij.

Volgens De Volkskrant kreeg het slachtoffer pas anderhalf uur voor de opening van de stembussen op 17 maart 2021 de conclusie van het onderzoek, waarin zij in het gelijk werd gesteld, te zien. De vrouw zou meerdere keren bij het bestuur hebben aangeklopt, maar dat liep op niets uit. Ook wilde ze in gesprek met Kaag, maar die wilde niet inhoudelijk over de zaak praten.

D66 neemt onderzoek naar MeToo-zaak opnieuw onder de loep

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘D66 houdt rapport over grensoverschrijdend gedrag binnen partij achter’
Sluiten