Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Aangifte tegen twee GGD-uitzendkrachten, hebben vaccinatiebewijzen vervalst

We zijn inmiddels van de vaccinatiebewijzen (en de meeste coronamaatregelen) af, maar dat betekent niet dat er geen gedoe met de QR-codes is. De GGD GHOR Nederland, de overkoepelende GGD-organisatie, heeft namelijk aangifte gedaan tegen twee uitzendkrachten die bij de gezondheidsdienst werkten. Zij zouden vaccinatiebewijzen hebben vervalst.

Het duo zou dat hebben gedaan door vaccinaties te registreren van mensen die helemaal geen vaccinatie hadden gehad. Zij kregen daardoor ten onrechte een QR-code in de app CoronaCheck.

GGD’ers vervalsten mogelijk vaccinatiebewijzen

Het is niet duidelijk hoeveel mensen door deze praktijken een vervalste QR-code kregen. Dat komt omdat het onderzoek naar het duo nog loopt en de GGD daar geen uitspraak over kan doen. Wel is duidelijk dat de mensen die de vaccinatiebewijzen ontvingen, uit het hele land komen. GGD GHOR Nederland verwacht dat het „zorgvuldige en daarmee tijdrovende onderzoek” leidt tot meer aangiften.

Ook is de GGD GHOR Nederland ervan op de hoogte wie de ontvangers van de valse vaccinatiebewijzen zijn. „We beraden ons op hoe wij zullen omgaan met de ten onrechte aangemaakte vaccinatiebewijzen in de GGD-dossiers”, laat een woordvoerder weten.

Eerdere misstanden

Dit is niet de eerste keer dat zulk nieuws naar buiten komt. Fraude met vaccinatiebewijzen kwam in september vorig jaar ook al aan het licht. Toen waren het eveneens GGD-medewerkers die niet helemaal volgens de regels te werk gingen. Destijds hield de politie een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn aan. „De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij de politie”, meldde de GGD destijds.

Maar ook bij onze buren gaat het weleens fout. Zo zette een Duitse ‘neparts’ honderden vaccinaties en fraudeerde een Belgische arts met vaccinatiebewijzen. Hij heeft zo’n 2000 neppe vaccinatiebewijzen aangemaakt, ook hij registreerde prikken die nooit gezet zijn. De man liep tegen de lamp toen de toezichthouder het niet vertrouwde dat de arts melding maakte van vaccinaties „in alle uithoeken van Wallonië en mogelijk ook daarbuiten”.

25-jarige Duitse toeriste in Italië overleden: ‘Niemand bij de hulplijn sprak Engels’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aangifte tegen twee GGD-uitzendkrachten, hebben vaccinatiebewijzen vervalst
Sluiten