Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 21 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Meerdere GGD-medewerkers pleegden fraude met vaccinatiebewijzen

De GGD doet aangifte tegen medewerkers die mogelijk fraude hebben gepleegd met de vaccinatiebewijzen. Door valse vaccinatieregistraties in het systeem konden mensen onterecht een QR-code aanmaken en hiermee evenementen bezoeken.

De medewerkers zijn inmiddels op non-actief gesteld. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland op dit moment nog niet zeggen tegen hoeveel medewerkers aangifte is gedaan en hoeveel valse vaccinatieregistraties zij zouden hebben aangemaakt. „In het belang van het onderzoek kunnen we nu geen verdere informatie geven”, zegt een woordvoerder. Tot nu toe heeft de politie één verdachte aangehouden.

Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn werd gisteren vastgezet. Volgens de politie had GGD GHOR eerder die dag aangifte tegen hem gedaan. GGD GHOR stelde gisteravond dat de vermoedelijke fraude „enkele weken geleden” al werd ontdekt. „De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij politie”, schreef de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten in een verklaring. Het is nog onbekend of ze in georganiseerd verband optraden. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.

Fraude met vaccinatiebewijzen

De verdachten hebben de valse registraties op aanvraag in het systeem gezet, zodat mensen op frauduleuze wijze toch een QR-code konden aanmaken. Met die QR-code konden ze illegaal toegang krijgen tot bijvoorbeeld festivals, feesten of andere evenementen en horecagelegenheden. Met de nieuwe maatregelen die 25 september gaan gelden, zouden ze met die valse QR-codes ook naar musea, restaurants, voetbalwedstrijden of discotheken kunnen.

Het is niet duidelijk om hoeveel verdachten het gaat, of in welke regio’s de fraude heeft plaatsgevonden. „Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD of in het landelijk callcentrum misbruiken voor het plegen van fraude”, zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. „De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij de politie.”

GGD-medewerkers

Het is niet de eerste keer dat er fraude wordt gepleegd door GGD-medewerkers. Begin dit jaar werden grote hoeveelheden persoonsgegevens uit het GGD-systeem gelekt en online verkocht. Vorige week veroordeelde een rechtbank in Utrecht twee ex-medewerkers tot celstraffen die persoonsgegevens stolen en online te koop aanboden. Vanwege de gevoelige informatie waar GGD-medewerkers mee te maken krijgen, moeten ze altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Ook moet er een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend. „Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden,” verklaart de organisatie.

Viroloog: ‘Festivals op volle capaciteit in buitenlucht zijn veilig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerdere GGD-medewerkers pleegden fraude met vaccinatiebewijzen
Sluiten