Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Lovende reacties op Mijn Vader de Gelukszoeker: ‘Hartverscheurend’

Op 17-jarige leeftijd reisde de vader van Op1-presentatrice Nadia Moussaïd naar Nederland vanuit Marokko, als ‘gelukszoeker’. Die reis maakt hij nu opnieuw met zijn dochter, in de driedelige docu-serie Mijn Vader de Gelukszoeker. Het laatste deel van het verhaal, waarin de twee in Marokko aankomen, levert wederom lovende reacties op.

Via vele landen komt Alice Moussaïd uiteindelijk in Schiedam terecht om zijn geluk te zoeken. Dat het geen makkelijke tocht is geweest, blijkt wel uit de verhalen van Moussaïd. Om de reis te kunnen maken, moest hij afscheid nemen van zijn familie. In zijn eentje vertrok hij op een smokkelboot richting Spanje, terwijl hij uit handen van de politie probeerde te blijven.

Mijn Vader de Gelukszoeker

In Tanger treffen vader en dochter hedendaagse immigranten, die ook de oversteek hebben gemaakt, maar weer terug zijn gestuurd. Voor Alice zijn het herkenbare verhalen. „Ik neem risico’s en zet alles op alles om Spanje binnen te komen”, vertelt één van de gelukszoekers. „Ik zet mijn leven op het spel. We proberen op verschillende manieren de zee over te steken. Je kan in een vrachtwagen springen of eronder gaan hangen. Je moet uitkijken of er patrouilleboten of loslopende honden aankomen.”

Ondanks het feit dat de migranten soms op straat moeten slapen in Europa, vinden ze het beter dan het leven in Marokko. „Ik dealde om te overleven”, vertelt één van de jongens uit de documentaire. Dat vindt niet alleen Nadia onbegrijpelijk, maar ook kijkers van de documentaire.

‘Verscheurd tussen twee werelden’

„Als je in Europa als illegaal, met alle discriminatie en ongelijkheid waar je mee te maken krijgt, nog een beter leven hebt dan in Marokko, zoals die jongens zeggen, dan moet het wel écht een hel zijn in Marokko”, luidt het op Twitter.

Als vader en dochter hun familie na een lange tijd weer zien, volgen er emotionele beelden. „Je voelt je als migrant nooit compleet”, vertelt Nadia, terwijl ze haar familie omhelst. „Je bent verscheurd tussen twee werelden.”

Emotionele beelden

Bij het zien van de beelden houden maar weinig kijkers het droog. „Hartverwarmend en hartverscheurend. Dank je wel dat ik mee mocht kijken met jullie reis”, klinkt het op Twitter. „Wat een leuke vader, wat een verhalen, wat een emotie, wat levert deze serie een begrip op”, reageert een ander.

https://twitter.com/koopmandick/status/1510701159773786117

De driedelige documentaire Mijn Vader de Gelukszoeker is te zien via NPO.

25-jarige Duitse toeriste in Italië overleden: ‘Niemand bij de hulplijn sprak Engels’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.