Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

PVV’er Fleur Agema geëmotioneerd over ‘spionagegeruchten’ politici: ‘Ik verspreid geen desinformatie’

PVV’er Fleur Agema en BBB’er Caroline van der Plas voelden onlangs minister Dilan Yeşilgöz aan de tand over mogelijke ‘spionage’ vanuit de overheid. Tijdens het vragenuur gisteren in de Tweede Kamer vroegen de politici om opheldering en raakte Agema zichtbaar geëmotioneerd.

Uit wob-verzoeken kwam informatie naar buiten over spionage van influencers en politici tijdens de coronapandemie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zou daarbij onder meer mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, BVNL-bestuurslid Hans van Tellingen en dus ook politici als Agema en Van der Plas in de gaten houden.

Spionage richting Caroline van der Plas en Fleur Agema

Van der Plas opende de vragenronde over de mogelijke spionage van NCTV, ook namens Agema. Zij voelde minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid aan de tand over deze geluiden en vroeg zich hardop af waarom dit gebeurt. „Het ministerie is Kamerleden aan het controleren, terwijl Kamerleden het ministerie horen te controleren”, sprak zij.

Minister Yeşilgöz ontkende deze geruchten. Wel benadrukte zij dat er media-analyses worden gemaakt „waarin sentimenten uit de samenleving worden opgenomen”. Daaronder vallen ook tweets van invloedrijke Kamerleden. Tijdens de coronacrisis werd dergelijke informatie door de ministeries gebruikt voor gerichte communicatie, aldus Yeşilgöz. Ook is volgens haar de NCTV hierbij niet nauw betrokken, en heeft deze organisatie alleen een coördinerende functie in crisissituaties. „Een Kamerlid wordt dus absoluut niet gevolgd”, sprak zij.

Agema geëmotioneerd in pleidooi

Na Van der Plas greep ook Agema de kans om haar woordje te doen. De PVV’er benadrukte in haar pleidooi dat ze alle informatie en communicatie die over haar verzameld is, wil ontvangen. „Zodat ik zelf kan controleren of wat de minister hier zegt ook klopt.”

Ze vervolgt haar betoog richting de minister. „Dat is mij bijzonder in het verkeerde keelgat geschoten. Ik ben een integer Kamerlid, uit de oppositie, ik heb twee medewerkers, ik ben maar heel eenvoudig van aard, ik verspreid geen desinformatie.” De politica raakt zichtbaar geëmotioneerd. „Dat doe ik niet en ik wil hierover een vraag stellen. Ik wil vragen aan de minister waarom ze mijn integriteit besmeurt. Door hier te stellen dat het gaat om desinformatie en onwaarheden. En als ze dat vast wil houden, ze dan ook duidelijk aangeeft waar en wanneer ik dat heb gedaan.”

Brief van Dilan Yeşilgöz met opheldering

Yeşilgöz benadrukt daarna nog een aantal keer dat van spionage geen sprake is en het gaat om omgevingsanalyses. Een brief met daarin informatie moet volgens haar opheldering bieden. Waarna Van der Plas nog hamert op alle communicatie over de politici. „Wij willen die brief. Wij eisen die brief, een gedetailleerde brief, met alle stukken.”

Men vreest aan talkshowtafels voor opkomst gemeenteraadsverkiezingen: ‘Vertrouwen politiek daalt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.