Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

VVD en CDA de grootste landelijke partijen, echte winst is voor de lokale partijen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen druppelt binnen. Daaruit blijkt dat lokale partijen de echte winnaars zijn, maar dat VVD en CDA van de landelijke partijen de grootste zijn. Maar beide partijen verliezen wel zetels. Zo kregen ze in 2018 allebei ruim 13 procent van de stemmen, deze keer is dat 11,5 procent (VVD) en 11,2 procent (CDA).

Dat staat in de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van persbureau ANP. Afgelopen nacht was 98,5 procent van de stemmen geteld.

Onderweg naar de gemeenteraadsverkiezingen raakten een aantal posters overigens nog in opspraak. Ze werden beklad, afgeplakt en bekritiseerd.

Rutte al vroeg op de avond: ‘VVD landelijk grootste’

Dat premier Mark Rutte vertrouwen heeft in zijn partij, bleek gisteren maar weer. Al vroeg op de avond voorspelde hij dat de VVD de grootste landelijke partij zou zijn. Dat klopt procentueel wel, maar het CDA heeft uiteindelijk meer zetels. Dat heeft te maken met het aantal stemmen dat voor een gemeenteraadszetel nodig is: dat verschilt sterk per gemeente.

„Het voorlopige beeld is dat we helaas zetels hebben verloren, en dat het tegelijkertijd beter lijkt dan de recente peilingen”, zei partijleider Wopke Hoekstra in reactie op de eerste exitpolls. Hij denkt dat zijn partij na de crisis vorig jaar nu echt in rustig vaarwater is gekomen.

Een van de redenen dat de klap voor het CDA meevalt, is mogelijk dat de opkomst relatief laag is. Daar profiteert de partij normaal gesproken van, wegens haar trouwe achterban, aldus oud-partijleider en minister Hugo de Jonge.

De andere partijen in de landelijke regeringscoalitie, D66 en ChristenUnie, leverden allebei wat minder stemmen in.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen: lokale partijen winnen

De échte winst is dus voor de lokale partijen. Maar omdat dat er nogal veel zijn, kan zo’n partij logischerwijs landelijk nooit de winnaar zijn. Toch komen alle lokale partijen bij elkaar uit op 36,4 procent van de stemmen. Dat is meer dan de VVD en CDA bij elkaar. 36,4 procent van de stemmen komt omgerekend uit op al 3398 van de in totaal 8237 raadszetels die nu zijn te verdelen over 333 gemeenten.

Er moet nog wel een aantal stemmen geteld worden. Dan pas is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen helemaal compleet. In 2018 stonden de lokale partijen ook aan kop, toen kregen die ongeveer een derde van de stemmen. In ongeveer driekwart van de gemeenten regeerde de afgelopen tijd een partij die niet op landelijk niveau meedoet. Al bijna twee decennia groeit het percentage stemmers op lokale partijen. Ook in grote steden als Rotterdam en Den Haag won een lokale partij.

De meeste landelijke partijen blijven redelijk stabiel. Een kleine winst tekent zich af voor de PvdA (vooral in Amsterdam), de Partij voor de Dieren, FVD, SGP, BIJ1, Volt, JA21 en Belang van Nederland van Wybren Haga. Een verlies is in zicht voor de PVV, GroenLinks, ChristenUnie, 50PLUS. DENK blijft gelijk. Hier kun je zien welke partij in jouw gemeente de grootste is.

Déze stad is de meest geliefde Nederlandse stad voor een stedentrip (nee, niet Amsterdam)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
VVD en CDA de grootste landelijke partijen, echte winst is voor de lokale partijen
Sluiten