Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Europese gasprijzen schieten omhoog naar nieuw record: ’60 procent gestegen’

De Europese gasprijs stijgt meer en meer. Vandaag bereikte de prijs een nieuw record. Op de toonaangevende beurs van Amsterdam steeg de gasprijs tot 60 procent. Wat neerkomt op een bedrag van 194 euro per megawattuur. Ook de olieprijs stijgt.

Dat de gasprijzen gingen stijgen was inmiddels bekend. Maar het wordt duurder en duurder. De Oekraïne-kwestie speelt daar een duidelijke rol in. Waarom? Sancties richting Rusland zorgen voor onzekerheid over Russische gas, maar ook beschadigingen van Oekraïense pijplijnen spelen mee. Overigens is de gasstroom vanuit Rusland naar Europa nog niet onderbroken.

Nog steeds Russisch gas

Het eerdere record stond op 181 euro per megawattuur in december. Daarna daalden de prijzen weer. Maar het feit dat president Poetin ervoor koos om Oekraïne aan te vallen, zorgt wederom voor stijgende grafieken. Overigens kampt Rusland zelf momenteel ook met economische chaos.

De gaskraan van het Russische staatsbedrijf Gazprom blijft tot nu toe gewoon open. En dat betekent dat ondanks de sancties vanuit Europa en de VS het westen nog steeds Russisch gas afneemt. De gastoevoer vanuit Rusland ligt momenteel zelfs hoger dan voor de invasie van Rusland in Oekraïne.

Gasprijs stijgt op de beurs

Maar de beurzen zijn een goede indicatie. Daar handelt men in zogenoemde futures, oftewel gas-contracten voor de komende maanden. De snel stijgende prijs geldt voor de levering in april.

De prijzen blijven fluctueren. Na de piek van deze ochtend daalde de gasprijs tot net boven de 156 euro per megawattuur. Inmiddels betaalt men 174 euro per megawattuur voor de april-contracten.

Ook stijgende olieprijzen en dus duurdere tankbeurt

Ook de olieprijzen stijgen inmiddels. Een Amerikaans vat olie kost 110 dollar en een vat Brent olie kost inmiddels 111,30 dollar. Wat de hoogste prijs is sinds 2014. Wat voor effect dat heeft? Een tankbeurt bij het pompstation kost je inmiddels een flinke duit.

Het oliekartel OPEC komt vanmiddag bij elkaar met bondgenoten als Rusland. De kans dat zij de oliekraan verder opendraaien lijkt klein. Dertig landen, waaronder Nederland, van het Internationaal Energie Agentschap (IAE) kozen ervoor om 60 miljoen vaten uit hun reserves op de markt te brengen. Waarom? Om de olieprijs ergens in toom te houden. Dit gebeurde voor het laatst in 2011, tijdens de Libische opstand.

Poetins Rusland claimt inname eerste volledige stad Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.