Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 28 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Socialmediakanalen en Elon Musk steunen Oekraïne op deze manier

Op Facebook en Instagram is een netwerk met nepinformatie over de oorlog in Oekraïne aangetroffen. Het moederbedrijf achter de socialmediakanalen, Meta, heeft dat netwerk uitgeschakeld.

Volgens het bedrijf zijn zeker veertig nepaccounts, pagina’s en groepen verwijderd. Al deze accounts waren erop gericht valse informatie over Oekraïne te verspreiden.

Eurocommissarissen Věra Jourová en Thierry Breton hebben ook YouTube en Google gevraagd om krachtiger op te treden tegen Russisch nepnieuws. De twee spraken gisteren met de directeuren van de Amerikaanse techbedrijven af dat zij het beleid van hun online platforms zullen blijven aanpassen en actualiseren naar de huidige situatie in Oekraïne.

Russische oorlogspropaganda

„Ik verwacht dat YouTube en Google hun inspanningen opvoeren om Russische oorlogspropaganda aan te pakken”, zei Jourová na afloop van het gesprek. „Rusland heeft informatie tot wapen gemaakt. Online platforms mogen geen ruimte bieden aan de oorlogsleugens van dat land.”

Daaraan voegde commissaris Breton toe dat „vrijheid van meningsuiting niet geldt voor oorlogspropaganda.” „Al te lang wordt de inhoud van Russia Today en andere Russische staatsmedia door algoritmen als ‘aanbevolen inhoud’ aangeboden aan mensen die daar nooit om hebben gevraagd. Oorlogspropaganda zou nooit aanbevolen inhoud mogen zijn. Sterker nog, het zou helemaal geen plaats mogen hebben op online platforms.”

Oekraïne beschermen

Meta meldde vandaag dat ze een aantal Oekraïense publieke figuren te hebben geïdentificeerd van wie socialmedia-accounts zijn aangevallen Ghostwriter. Dit is een Russische hackersgroep, die erom bekend staat desinformatie te verspreiden. Ze worden vaker verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, journalisten en maatschappelijke organisaties.

Sinds de Russische inval in Oekraïne ziet Meta een opleving in het bestoken van Oekraïense socialmediagebruikers met nepinformatie. Ook proberen de hackers regelmatig Oekraïense accounts te kapen.

Elon Musk

Toch wordt er ook veel gedaan om Oekraïners te beschermen. Met name in het oosten en westen van Oekraïne zijn veel problemen met internet. Daarom heeft Elon Musk, de CEO van Tesla,  satelietnetwerken ingeschakeld voor breedbandinternet in Oekraïne van ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het bedrijf achter Google, Alphabet, heeft gisteren bevestigd dat ze een aantal Google Maps-tools hebben uitgeschakeld. Het gaat om live informatie over verkeersomstandigheden: bijvoorbeeld hoe druk het op verschillende plaatsen is.

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat ze deze maatregelen hebben genomen voor de veiligheid van burgers in het land, na overleg met onder meer regionale autoriteiten.

Taliban hacken oud-president Afghanistan: dit verschijnt er op Facebook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Socialmediakanalen en Elon Musk steunen Oekraïne op deze manier
Sluiten