Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Overheid wil mogelijk Oekraïne-dorpen opzetten, maar VluchtelingenWerk is geen fan

Hoe gaan we de duizenden Oekraïners opvangen die hun thuisland verlaten? Dat is een van de vraagstukken waar de overheid mee worstelt. Gemeenten hebben wel opvangplekken gerealiseerd en sommige Nederlanders willen thuis vluchtelingen opvangen, maar daarmee is de oplossing niet gevonden. Nu overweegt de overheid speciale ‘dorpen’ te bouwen voor Oekraïense vluchtelingen. VluchtelingenWerk is echter geen fan van dat plan.

Het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland bevestigen berichtgeving over de speciale dorpen van NRC. De beide organisaties spreken met de overheid over de opvang op langere termijn.

Speciale ‘Oekraïne-dorpen’ voor vluchtelingen

Het is nu iets meer dan een maand geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Sindsdien zijn miljoenen Oekraïners op de vlucht geslagen. Sommigen blijven in het verre westen van het land, waar relatief weinig strijd is. Anderen zijn de grens overgestoken. Op dit moment zijn er tienduizenden opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. Maar het kan goed zijn dat er nog eens tienduizenden of misschien wel honderdduizenden mensen deze kant op komen, aldus VluchtelingenWerk. En mocht de oorlog nog lang duren, blijven zij hier misschien jaren wonen.

Zoals welbekend is, is de woningnood in Nederland hoog. Daarom kunnen Oekraïners, net als statushouders, niet zomaar een plek vinden. Dat is de reden dat er tijdens het overleg is geopperd „om aan Oekraïne-dorpen te gaan denken”, aldus een woordvoerster van VluchtelingenWerk. Het is niet zeker dat de dorpen er daadwerkelijk komen en er zijn ook nog geen locaties voor in beeld. Ook een woordvoerster van het Rode Kruis bevestigt dat er „talloze scenario’s worden overwogen en dit is er één van”. De plannen zitten volgens haar wel nog in de „brainstormfase”.

VluchtelingenWerk: ‘Niet op een aparte plek opvangen’

Maar VluchtelingenWerk is dus geen fan van dat plan. Als Oekraïense vluchtelingen op een aparte plek opgevangen worden, kunnen ze niet goed meedoen aan de samenleving. „Wij zien meer in een gemengde oplossing, dat je verschillende doelgroepen met elkaar huisvest. Dat je plekken bouwt waar ook andere vluchtelingen en Nederlanders kunnen wonen. Als je groepen afgezonderd opvangt, komt het de integratie niet ten goede.”

Het is vooral belangrijk dat Oekraïners Nederlands leren als ze hier langer moeten blijven, aldus VluchtelingenWerk. „Als je wil dat ze de taal leren en de kans krijgen om werk te zoeken, dan is het belangrijk dat ze op een centrale plek wonen die bereikbaar is, waar scholen, openbaar vervoer en voorzieningen zijn.”

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Amnesty nog steeds boos om Willem Engel-posters, spant kort geding aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Overheid wil mogelijk Oekraïne-dorpen opzetten, maar VluchtelingenWerk is geen fan
Sluiten