Nina den Bouw
Nina den Bouw Binnenland 25 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Maart roert dan toch nog zijn staart: zon in het weekend, maar dan…

Over het weer is in de bijna voorbije maand maart heel weinig te klagen geweest. Maar het venijn zit hem in de laatste week. De weersvoorspellingen geven een flinke omslag in het weer aan voor de laatste dagen van de maand.

En hoewel de echte maartse buien ons deze keer bespaard zijn gebleven, roert maart toch nog zijn staart aan het einde van deze zonnige maand.

Veel koeler weer met zelfs kans op een (winterse) bui zijn niet uitgesloten voor later volgende week. Dit weekend is het nog droog en in grote delen van het land is het beduidend warmer dan gebruikelijk met maxima van 15 tot 18 graden. In de noordelijke kustgebieden is het door wind van zee een aantal graden frisser. Optimaal genieten van het laatste zonnetje, staat bovenaan de agenda.

Warmste 22 maart ooit

Vooralsnog is 2022 een warm jaar. Het was dinsdag met 19,4 graden in De Bilt officieel de warmste 22 maart ooit gemeten. Rond 13.30 uur bereikte het weerstation in de Utrechtse plaats toen die recordtemperatuur, meldde Weer.nl. Het oude dagrecord stamde uit 2012, toen het 19,2 graden werd. Het is de vijfde keer dit jaar dat een warmterecord voor een specifieke datum verbroken wordt. Records voor koude temperaturen zijn sinds 2020 niet meer voorgekomen in De Bilt.

Dit weekend kan je nog even genieten

Vrijdag en in het weekend kan Nederland nog even genieten van lenteweer. Met volop zon stijgt de temperatuur vandaag snel tot maximaal 18 graden en dat is flink warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. In het weekend wordt het een paar graden koeler, maar blijft vooralsnog best aangenaam, zeker in het zuiden van het land.

Morgen start in het oosten en noorden mogelijk regionaal grijs met mist en lage bewolking. Verder is er weer flink wat ruimte voor de zon, al heeft de noordelijke helft van het land ‘s middags wel meer wolken dan het zuiden.

Het wordt morgenmiddag 13 graden in Den Helder en Leeuwarden tot 18 graden in Tilburg, Eindhoven en Maastricht. Op Terschelling en Ameland blijft het kwik steken rond 11 graden. De noordenwind is zwak of matig van kracht en hiermee is het uitstekend weer voor een wandel- of fietstocht. Ook voor tuinieren of bijvoorbeeld een bezoek aan een pretpark is het ’s middags op de meeste plaatsen heerlijk weer.

Maart roert toch nog zijn staart

Na het weekend treedt de weersverandering in. Maandag wordt een typische overgangsdag. In het noorden is het bewolkt en fris met 8 tot 11 graden. In het zuiden schijnt de zon flink en kan het nog 18 graden worden. Dinsdag trekt vanuit het noorden een koufront over het land en dat gaat gepaard met bewolking en enkele buien. Met 8 tot 13 graden valt de temperatuur nog wat lager uit.

Na dinsdag stroomt arctische (koud!) lucht naar onze regio. De Britse Eilanden zijn als eerst aan de beurt, in de hogere delen gaat het zelfs flink sneeuwen. De koudste lucht bereikt ons land aan het eind van volgende week. In de nachten vriest het op grote schaal en overdag komen de temperaturen niet meer boven de 10 graden uit. De gevoelstemperatuur gaat ook richting het vriespunt. Wolkenvelden en ook zonnige momenten wisselen elkaar af en later in de week wordt de kans op maartse buien steeds groter. Naast hagel zullen we dan ook weer smeltende sneeuwvlokken zien.

Warm lenteweer, dus hooikoorts komt vroeger dan normaal (maar…)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maart roert dan toch nog zijn staart: zon in het weekend, maar dan…
Sluiten