Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Omikron-golf op de loer door stijgende bemettingscijfers

Terwijl we weer naar het café kunnen, geen mondkapje dragen en we ons niet meer druk maken om een pandemie, blijkt Omikron nog nog niet verdwenen. Integendeel: het RIVM waarschuwt zelfs voor een nieuwe golf en de besmettingscijfers stijgen.

Drie weken geleden sprak zorgminister Ernst Kuipers de verlossende woorden dat Nederland grotendeels open ging. De 1,5 meter-regel ging van tafel, het mondkapje mocht af en de verplichte sluitingstijden en QR-code waren niet meer nodig. Er werd zelfs onder de rivieren „ouderwets” carnaval gevierd, met een hele hoop mensen hossend bij elkaar.

Oplopende besmettingscijfers, brandhaarden door carnaval

Maar dat allemaal gebeurde niet zonder slag of stoot. Want afgelopen week liepen de besmettingen aanzienlijk op in vergelijking met de week daarvoor. Vandaag brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de nieuwste cijfers naar buiten. We zitten inmiddels in week 107 van de pandemie in Nederland.

De feestvierders van onder de rivieren kwamen vorige week massaal bij elkaar om carnaval te vieren. Het was ouderwets druk en vol in de Zuid-Nederlandse straten en kroegen. Maar dit leverde ook een aantal grote brandhaarden op, waaronder in Den Bosch.

RIVM: ‘Omikron-golf leeft op’

Even de cijfers op een rijtje. Het RIVM registreerde in de afgelopen zes dagen 373.000 nieuwe coronabesmettingen. Wat neerkomt op 62.000 besmetting per dag. Het kan zo zijn dat het weekcijfer tussen de 430.000 tot 450.000 uitkomt. En dat betekent een stijging van 75 tot 80 procent vergeleken met vorige week. Toen stond de besmettingsteller op 246.000 positieve tests.

Vandaag komen ook de nieuwe ziekenhuiscijfers naar buiten. Vorige week werden 998 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Daarvan belandden 88 op te intensive care en 63 mensen overleden aan de gevolgen aan het virus.

Weegmoment

Op 15 maart staat er een nieuw ‘weegmoment’ op de politieke agenda. Volgende week komt het kabinet samen om verdere versoepelingen te bespreken. Het thuisadvies en de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, die nog wel gelden, komen dan aan bod.

‘Jodiumtabletten-gekte’ gaat verder: ‘Maar één doosje per klant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omikron-golf op de loer door stijgende bemettingscijfers
Sluiten