Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Baudet krijgt mogelijk tik op de vingers: meldde nevenactiviteiten niet

Slecht nieuws voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet: hij krijgt mogelijk een tik op de vingers voor het niet laten registreren van zijn nevenfuncties. Althans, het College van onderzoek integriteit adviseert de Tweede Kamer om Baudet te ‘berispen’ vanwege dat feit.

Dat advies komt na ingediende klachten van twee burgers tegen Baudet. Hij zou de opbrengsten van zijn boek niet hebben opgegeven. Naar verluidt verdiende hij zo’n 85.000 euro met de verkoop daarvan. De partijleider weigerde overigens mee te werken aan het onderzoek.

‘Baudet overtrad Gedragscode’

Het college concludeert dat Baudet gedragsregel 3 van de Gedragscode heeft overtreden. Als gevolg daarvan zou de Tweede Kamer Baudet een aantal sancties moeten opleggen. Bijvoorbeeld een aanwijzing om beide nevenfuncties alsnog te laten registreren in het nevenactiviteitenregister van de Tweede Kamer en om hem een berisping te geven vanwege het niet laten registreren van nevenfuncties.

Of de Tweede Kamer ook echt overgaat tot die sancties, mag ze zelf beslissen. Nu klinken deze twee bovenstaande sancties als niet érg ingrijpend voor de politicus, maar de zwaarste sanctie die Baudet zou kunnen krijgen, is een schorsing van een maand. Hij mag dan niet meedoen aan debatten.

Nevenactiviteiten

Alle Kamerleden zijn verplicht om hun nevenactiviteiten – een soort bijbaan of zaken waarmee ze buiten de Tweede Kamer geld verdienen – te melden in een openbaar register. Dat is deels om zicht te houden op hoeveel zij verdienen. Wie te veel verdient met nevenactiviteiten, wordt gekort in hun Tweede Kamer-salaris. Daarnaast moeten zulke activiteiten gemeld worden zodat belangenverstrengeling tegengegaan kan worden.

In het geval van Baudet gaat het om het niet melden van een bv: THPB Media. Dat is een uitgeverij verbonden aan FVD. Ook zou ‘THPB’ staan voor Thierry Henri Philippe Baudet. Hij is daarnaast directeur en de enige aandeelhouder van die bv.

Peter Gillis wil 4000 vluchtelingen verwelkomen in vakantieparken Massa is Kassa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Baudet krijgt mogelijk tik op de vingers: meldde nevenactiviteiten niet
Sluiten