Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 6 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders (maar ook Russen) de straat op tegen oorlog in Oekraïne

Op meerdere plekken in het land worden vandaag demonstraties gehouden tegen de Russische invasie van Oekraïne. Of vredesdemonstraties vóór Oekraïne zo je wilt. In Amsterdam en Roermond zijn marsen door de stad. Gisteren waren er ook protesten, waarbij Russen aanwezig waren die de invasie die op 24 februari werd ingezet veroordelen.

De mars in Amsterdam wordt georganiseerd door vredesorganisatie Pax en begint om 14.00 uur op de Dam. Daar demonstreren sinds het begin van de oorlog iedere dag mensen. Met de mars van vandaag wil Pax deze mensen steunen. „Het einde van deze oorlog is nog niet in zicht”, meldt Pax. „Sinds het begin van de invasie demonstreren Oekraïners en mensen vanuit de hele wereld in Nederland op de Dam in Amsterdam voor vrede voor Oekraïne en bescherming van burgers. Ze verdienen de solidariteit van Nederland.”

https://twitter.com/freepressunltd/status/1500380801866899456

Mars voor Oekraïne in Roermond

Om 13.00 uur begint een mars in Roermond. Die wordt voorafgegaan door een gedicht en een toespraak van locoburgemeester Marianne Smitsmans. Daarna wordt het Oekraïense volkslied ten gehore gebracht en wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de oorlog. Vervolgens lopen de deelnemers door het centrum van de stad. Mensen die meelopen is gevraagd een zonnebloem mee te nemen, het symbool van Oekraïne.

In Den Haag en Rotterdam zijn gisteren ook honderden mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen de Russische president Vladimir Poetin en de oorlog in Oekraïne. Op het Malieveld en de Koekamp was de actie Stop de oorlog!, onder meer georganiseerd door de SP en de Partij voor de Dieren. Bij de Russische ambassade protesteerden in Nederland woonachtige Russen. In Rotterdam is op Plein 1940 gedemonstreerd voor vrede. Een demonstrante in Den Haag had een dubbel gevoel over de bijeenkomst:

https://twitter.com/AnnetBeunk/status/1500187504099708932

Russen met borden ‘Stop the war’

De Russen bij de ambassade hadden borden bij zich met teksten als ‘Stop the war’. Er werden toespraken gehouden in het Russisch. Ruim tweehonderd mensen kwamen hier opdagen.

Volgens de organisatoren van de actie op het Malieveld en de Koekamp kiest de Russische president Vladimir Poetin „eenzijdig voor een militaire aanval, een grove schending van het internationaal recht”. Ze vinden dat hij door „effectieve sancties” moet worden aangepakt.

https://twitter.com/MarijnissenL/status/1500106694780669952

Bij deze demonstratie waren volgens de politie honderden mensen aanwezig. Na toespraken van onder anderen SP-leidster Lilian Marijnissen en PvdD-leidster Esther Ouwehand, hebben de demonstranten op het Malieveld een groot vredesteken gevormd.

Op het Rotterdamse Plein 1940 sprak burgemeester Ahmed Aboutaleb en hebben geestelijk leiders van verschillende religies een vredeswens uitgesproken. Zeker tweehonderd mensen waren hierbij aanwezig.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Rusland: Oekraïne maakt nucleaire bom, 100.000 Oekraïners willen Kiev verdedigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.