Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 6 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Driekwart zit mis met De Mol in Wie Is De Mol? ‘Chapeau, topmol’

De grote finale van Wie Is De Mol? was gisteravond dáár. En zoals zo vaak het geval is: wat zaten veel mensen er weer faliekant naast om het verdenken en raden van De Mol. De acties van deze persoon kunnen op veel waardering rekenen.

Het AVROTROS-programma trok gisteren 3,2 miljoen kijkers. Daarvan hebben er 29 op de 100 zitten juichen op de bank. De andere 71 procent zal hebben gedacht ‘neeeee, dit kan niet waar zijn’. Ja, ook ondergetekende. Laten we maar zo eerlijk zijn. Wil je Wie Is De Mol? nog terugkijken? Dat kan overigens hier, maar lees dan niet verder…

Everon, Fresia en Kim-Lian

De finale, met deelnemers, oud-deelnemers en weer eens lekker veel publiek, werd live uitgezonden vanuit De Rode Hoed in Amsterdam. Daar kwamen de drie finalisten, Everon Jackson Hooi, Fresia Cousiño Arias en Kim-Lian van der Meij gemaskerd en met rode cape binnen. Zij hadden met hun collega-deelnemers ook al een gemaskerd bal meegemaakt aan het einde van de opnames, waar De Mol werd onthuld. Als kijkers zagen we dat gisteravond niet, wel een wat karige afspiegeling van het bal waar eigenlijk het hele Wie Is De Mol?-seizoen naar werd toegewerkt.

Everon Jackson Hooi Wie Is De Mol?
Mol Everon Jackson Hooi valt in de armen van Wie Is De Mol?-presentator Rik van de Westelaken. Foto: AVROTROS

Daar, in Albanië, werd duidelijk dat acteur Everon Jackson Hooi De Mol 2022 is. Fresia Cousiño Arias en Kim-Lian van der Meij wisten tot gisteravond niet wie de winnares van Wie Is De Mol? was. Het bleek uiteindelijk Fresia. Beide dames hadden bij de finale-test 34 van de 40 antwoorden goed, maar de voetbalpresentatrice maakte de test 50 seconden sneller. Zij krijg 8.065 euro overgemaakt, de laagste pot uit de Wie Is De Mol?-geschiedenis. Dat record stond met 9.675 euro nog maar een jaar, toen Renée Fokker ook een uitstekende Mol was gebleken.

Geld Wie Is De Mol? naar Oekraïne

Fresia maakte meteen bekend dat zij een flink deel van haar gewonnen bedrag wil besteden ‘aan Oekraïne‘. Ook gunt zij een donatie aan oud-deelneemster Rocky Hehakaija en haar stichting Favela Street. Fresia: „Ik denk dat er op dit moment genoeg dingen gebeuren in de wereld waarvan we allemaal vinden dat we het moeten steunen.” Overigens gaat niet alles naar Giro555, zegt ze. „Stichting Vluchteling heeft altijd projecten waarmee ze vluchtelingen helpen, dat vind ik ook belangrijk.”

Maar goed, Everon Jackson Hooi was De Mol dus. En wat voor eentje. Hij speelde duizenden euro’s uit de pot, het belangrijkste doel van het tv-spel (naast niet ontmaskerd worden uiteraard). „Mensen moeten niet onderschatten dat het heel heftig is, en dat je je heel eenzaam kan voelen”, zei Hooi (39) na afloop van Wie Is De Mol? „Het succes kon ik niet delen, maar ook dingen die fout gingen kon ik niet delen. Er was een moment dat de groep 2000 euro won en ik dus gewoon gefaald had als Mol en dat kon ik met niemand delen. Ja, je kan appen met het thuisfront maar dat is ook niet alles.”

De volgende Mol wil hij dan ook vooral op het hart drukken om zich niet gek te laten maken, zegt Everon. „Ik dacht bijvoorbeeld steeds dat Sahil op mij zat (Metro interviewde deze deelnemer, red.), maar Sahil heeft geen seconde op mij gezeten!”, lacht Hooi. „Laat je hoofd niet opfokken, niets is wat het lijkt, ook niet voor De Mol”, aldus de acteur.

Weinig verdenkingen Everon Jackson Hooi

Terug naar die eerder genoemde 29 procent. Dat was het percentage Wie Is De Mol?-appspelers (dat waren er in totaal 1 miljoen) met Everon als uiteindelijke verdenking. 71 procent van de spelers en kijkers zat fout (44 procent verdacht Fresia, 27 procent ging voor Kim-Lian). Petje af dus voor De Mol van 2022. Een overzichtje aan reacties op Twitter:

Rachel over Hazes Is De Basis: ‘André geliefd, maar ik dring helemaal niks op hè?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Driekwart zit mis met De Mol in Wie Is De Mol? ‘Chapeau, topmol’
Sluiten