Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 6 mrt 2022

Rusland: Oekraïne maakt nucleaire bom, 100.000 Oekraïners willen Kiev verdedigen

Rusland beschuldigt Oekraïne van het ontwikkelen van een nucleaire bom. De Russische staatspersbureau’s TASS, RIA en Interfax citeerden een „vertegenwoordiger van een bevoegde instantie” in Rusland. Op welke informatie de beschuldiging is gebaseerd vermeldden de media niet.

De nucleaire wapens zouden worden ontwikkeld bij de Tsjernobyl-centrale, waar in 1986 de grootste kernramp ooit plaatsvond. De laatste nog werkende reactor werd in het jaar 2000 gesloten. De voormalige centrale en het gebied eromheen vielen afgelopen week in handen van het Russische leger.

Het zou gaan om een radioactieve bom op basis van plutonium. De Oekraïense regering heeft gezegd geen plannen te hebben om nucleaire wapens te houden. Het land deed in 1994, volgend op de val van de Sovjet-Unie, afstand van alle kernwapens.

Voorafgaand aan de invasie in Oekraïne beweerde de Russische president Vladimir Poetin al dat Oekraïne nucleaire wapens wilde maken, ter voorbereiding voor een aanval op Rusland. Bewijs gaf Poetin daar niet voor.

Oekraïne beschuldigt ook Rusland

Volgens het Oekraïense leger is Rusland van plan de dam van de waterkrachtcentrale van Kaniv te veroveren. De dam ligt ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev aan de rivier de Dnjepr. Tot dusver hebben Russische troepen verschillende energiecentrales vernietigd, aangevallen of veroverd, waaronder de grootste kerncentrale van Europa in Zaporizja.

Russische eenheden hebben nog geen poging gedaan om de zuidwestelijke rand van de hoofdstad Kiev binnen te dringen, meldt de generale staf van het Oekraïense leger. In de stad is vannacht meerdere keren het luchtalarm afgegaan. Russische troepen probeerden de snelweg te benaderen die loopt tussen Brovary en Boryspil, waar de internationale luchthaven van Kiev is gevestigd. In de richting van Kozelets, dat ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van Kiev ligt, werd de beweging waargenomen van honderd eenheden met wapens en ander militair materieel, waaronder met name raketwerpers.

Vrijwilligers melden zich om Kiev te verdedigen

Meer dan 100.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld om zich bij de territoriale verdediging van Kiev te voegen sinds de invasie door Rusland, zei Hanna Maljar van het Oekraïense ministerie van Defensie zaterdag tegen het Oekraïense persbureau UNIAN. Hoe het ministerie tot dit cijfer is gekomen, is niet duidelijk.

Volgens Maljar zullen de vrijwilligerseenheden aan het einde van de oorlog niet worden gedemobiliseerd, maar worden opgenomen in de Oekraïense strijdkrachten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

16,2 miljoen euro voor Oekraïne opgehaald met Giro555, ook nachtclubs komen in actie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rusland: Oekraïne maakt nucleaire bom, 100.000 Oekraïners willen Kiev verdedigen
Sluiten