Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 8 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Tweede Kamer boos op Kaag: ‘Ze moet nu naar Den Haag komen’

Veel partijen in de Tweede Kamer zijn boos dat minister Sigrid Kaag (Financiën) vanmiddag niet kwam opdagen bij het wekelijkse vragenuurtje. Kamerleden wilden haar vragen stellen over de dalende koopkracht van Nederlanders, maar ze was er niet. In de Tweede Kamer is al langer onvrede over bewindslieden die zich te gemakkelijk laten vervangen tijdens het vragenuurtje.

Kaag was in Maastricht voor een speech over het Europese beleid van het kabinet. Ze stuurde staatssecretaris Aukje de Vries als vervanger, tot ongenoegen van Kamerleden. Ook het feit dat talkshow Op1 vanavond Sigrid Kaag ontvangt, valt niet goed. „Misschien dat u tussen uw televisieoptredens en toespraken tijd heeft voor de Tweede Kamer”, bijt SP-leider Lilian Marijnissen Kaag toe op Twitter.

Inmiddels heeft Op1 de aankondiging met Kaag verwijderd. Het is niet bekend of de D66-leider vanavond nog steeds naar de talkshow gaat.

Marijnissen: ‘Kaag had in Den Haag moeten zijn’

Marijnissen had eigenlijk minister-president Mark Rutte willen bevragen over de koopkracht van burgers. De koopkracht krijgt een enorme dreun door de sterk gestegen prijzen van met name energie en brandstof. Marijnissen is benieuwd wat het kabinet daartegen voor actie onderneemt.

Omdat de premier andere verplichtingen heeft – hij is in het buitenland om over de oorlog in Oekraïne te overleggen – rekende Marijnissen erop dat Kaag als vicepremier in zijn plaats zou komen. Maar ook zij had dus andere afspraken, waaronder het geven van een speech. „Ze had hier moeten zijn, in plaats van een toespraak houden. Wat een minachting.”

Meer partijen boos op Kaag

Ook andere partijen vinden de afwezigheid van Kaag onbegrijpelijk. „Een speech op dinsdagmiddag is geen reden om niet hier in de Tweede Kamer te zijn”, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Marijnissen kreeg verder bijval van PvdA, PVV en BBB. PVV-leider Geert Wilders stelde dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp haar partijgenoot op de vingers moet tikken. „U moet duidelijk maken, dit was eens, maar nooit weer.”

Verschillende partijen eisten dat Kaag zo snel mogelijk naar Den Haag kwam. Dan kon ze alsnog antwoord geven op de vragen. Kamervoorzitter Bergkamp zei niet te kunnen beoordelen of Kaag een legitieme reden had om niet in de Tweede Kamer te zijn.

Vaker geklaag over gedrag bewindslieden tijdens vragenuur

De Kamervoorzitter heeft onlangs nog benadrukt dat bewindspersonen op dinsdagmiddag in principe altijd beschikbaar moeten zijn voor mondelinge vragen. Of ze moeten zwaarwegende verplichtingen elders hebben. Bergkamp klaagde eerder dat ministers te vaak afwezig waren tijdens het vragenuur en snel vervangers opriepen.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wijst erop dat Kaag na haar toespraak ook een werkbezoek in België heeft. Ze bezoekt daar enkele met Europees geld gefinancierde projecten en dat was ruim van tevoren aangekondigd. Dergelijke buitenlandse verplichtingen zouden een legitieme reden zijn om niet in de Kamer te verschijnen.

Alsnog Rutte naar de Tweede Kamer

Geen Kaag dus. Daarom werd na onderling overleg afgesproken dat Rutte later op de dag alsnog naar de Kamer komt om de vragen van Marijnissen te beantwoorden.

De SP-leider nam daarmee genoegen, maar merkte nog wel op dat Kaag zich wat haar betreft schuldig heeft gemaakt aan „grove minachting van de Tweede Kamer en de democratie”. „Ik wil gezegd hebben dat het van minachting getuigt dat ze wel op tv gaat en speeches doet, maar niet hier is.”

Sigrid Kaag schoof aan bij Beau, maar kijkers zijn verdeeld over interview: ‘Kritische vragen?’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.