Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Kabinet gooit belasting op brandstof omlaag en maakt 2,8 miljard vrij voor koopkrachtherstel

De gebeden over stijgende energieprijzen en benzine lijken gehoord door het kabinet. 2,8 miljard euro wordt vrijgemaakt voor koopkrachtherstel dit jaar en de belasting op brandstof gaat per 1 april omlaag. Om zo de economische pijn te verzachten.

Een tankbeurt werd steeds duurder en Nederlanders vrezen voor hun energierekening. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne leveren ons in Nederland zorgen op over gas, olie en graan. Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken laat vandaag weten gehoor te geven aan die zorgen.

Kabinet maakt miljarden vrij voor koopkrachtherstel

Na afloop van de ministerraad meldt zij dat een som geld wordt vrijgemaakt voor het herstel van de koopkracht. Hoe? Nederlanders met lage inkomens krijgen een tegemoetkoming van 800 euro voor de energierekening. Eerder was daarvoor een bedrag van 200 euro toegezegd.

Ook was bekend dat de accijnzen op brandstof voor veel mensen een doorn in het oog waren. Econoom Nic Vrieselaar vertelde eerder tegen Metro dat de overheid door de oplopende brandstofprijzen ook meer belasting ontvangt. Dat kon volgens hem anders. Hij noemde al op dat de overheid de btw op brandstof kan verlagen. „Om zo de pijn te verzachten.”

Belasting op energie en brandstof omlaag

Per 1 april gaan dus die accijnzen op brandstof omlaag. Daarmee hoop het kabinet een deel van de klap op te vangen van de stijgende brandstofprijzen. Ook voor energie gaat het btw-tarief omlaag. Dit gebeurt per 1 juli.

In het Metro-panel, dat gisteren verscheen, namen drie economen de economische perikelen onder de loep. Dat de gas- en olieprijs stijgt door de onrust in Oekraïne, daar ontkomen we volgens hen niet aan. Door de stijging van grondstofprijzen daalt de koopkracht. Volgens de economen zullen we allemaal de economische pijn voelen. Maar de Nederlandse economie kan ook best wat verdragen, zeggen ze.

Dalende koopkracht en stijgende gasprijzen

Het Centraal Planbureau berekende eerder deze week dat de koopkracht nog verder kan dalen. Met ruim drie procent in het zwaarste scenario. Directeur Pieter Hasekamp liet toen weten dat hij zich vooral zorgen maakte over de mensen met lagere inkomens. Maar met die groep houdt het kabinet nu dus rekening.

Maandag bleek dat de gasprijzen met een recordbrekende 70 procent zijn gestegen. De prijs voor gas op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt nu op meer dan 335 euro per megawattuur.

Onlangs gaf Metro je overigens tips om om te gaan met de inflatie en toch nog te kunnen (be)sparen.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Een economische recessie is onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.