Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 5 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

(Be)sparen in crisistijd: 5 tips om met de torenhoge inflatie om te gaan

Het is tegenwoordig elke keer weer schrikken bij de kassa in de supermarkt of aan de pomp. En dan hebben we het nog niet eens over de energierekening gehad. Hoe kan je de hoge inflatie waar we momenteel te maken mee krijgen het best bestrijden?

Het zal je niks verbazen dat de inflatie in Nederland in januari nog verder opgelopen is naar 6,4 procent, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de hoogste inflatie in bijna 40 jaar. De koopkracht daalt en ons spaargeld wordt ondertussen steeds minder waard.

Hoge inflatie tips

In dit artikel delen we vijf tips om met deze torenhoge inflatie om te gaan. Hoe zorgen we ervoor dat we nog steeds kunnen rondkomen, leuke dingen kunnen doen én blijven sparen?

1. Onderhandel over je vaste lasten

Eén manier om toch meer financiële ruimte te creëren is door je vaste lasten eens onder de loep te nemen. Wist je dat zo’n beetje alle Nederlanders onderschatten hoeveel abonnementen ze hebben? Door twee of drie abonnementen op te zeggen waarvan je toch het bestaan was vergeten, kan je zo een paar tientjes sparen.

Zijn er geen abonnementen of verzekeringen die je kunt opzeggen? Probeer dan eens te onderhandelen over je vaste lasten, zoals je televisie en internet-abonnement. Als dat niet lukt, ben je wellicht ergens anders goedkoper uit.

Tip: onderhandelen niet jouw ding? Tegen een vergoeding neemt de app Dyme het werk voor jou uit handen.

2. Onderhandel over jouw salaris

Het is niet voor niets dat sommige bedrijven ieder jaar een inflatiecorrectie van het salaris doorvoeren. De hoogte van je salaris wordt anders als het ware steeds minder, omdat je simpelweg minder kunt kopen met je inkomen. Doet jouw bedrijf hier niet aan? Ga dan eens de onderhandeling aan.

Hoewel de hoge inflatie wellicht de aanleiding is voor het gesprek, moet dit niet de reden zijn waarom jij om een salarisverhoging vraagt. Het kan best een argument zijn in de onderhandeling, maar laat het vooral draaien om je prestaties.

3. Investeer je geld om inflatie tegen te gaan

Dé manier om te zorgen dat je geld juist meer waard wordt, in plaats van minder? Dat is natuurlijk beleggen. Dat is niet voor iedereen weggelegd en je moet wel voldoende spaargeld achter de hand kunnen houden, maar anders is het zeker het overwegen waard.

Beleggen kan al met een paar tientjes per maand en is bovendien minder ingewikkeld dan je wellicht in eerste instantie denkt. Je hoeft ook niet per se in aandelen of crypto te beleggen, maar kunt ook in ETF’s investeren. Dit zijn een soort mandjes aan beleggingen, waardoor je bijvoorbeeld meteen in tientallen of zelfs duizenden aandelen belegt.

Door in ETF’s te beleggen spreid je meteen goed, loop je minder risico en ben je er bovendien helemaal niet veel tijd aan kwijt.

Gaat het momenteel niet zo lekker op de beurs? Dan snap ik dat je zenuwachtig bent, maar eigenlijk is dit juist fijn. Je kan een ETF (of crypto, etc.) namelijk juist voor minder geld aanschaffen. Als de markt weer aantrekt, wordt jouw belegging juist meer waard.

4. Kijk waar je kunt besparen

Het is wellicht niet wat je wil horen, maar als jij vanwege inflatie niet meer lekker rondkomt, zal je ergens op moeten besparen. Dat kan op duizend verschillende manieren, dus kijk welke bij jou passen.

Misschien is het:

  • Vaker de fiets pakken in plaats van de auto.
  • Aanbiedingen van je favoriete producten uit de supermarkt inslaan.
  • De verwarming een graadje lager zetten.
  • Hoe ironisch ook; een stukje omrijden naar het goedkoopste tankstation.
  • Met jezelf afspreken dat je maximaal twee keer per maand wat buiten de deur gaat eten.
  • Een timer zetten tijdens het douchen en deze keer elke keer proberen te verslaan.
  • Carpoolen met een collega naar het werk.
  • Eerlijk naar de hoeveelheid eten kijken die je weggooit. Dit is allemaal ook weggegooid geld!

Als je een aantal besparingen kiest en deze kleine beetjes bij elkaar optelt, zal je zien dat dat tóch scheelt.

5. Investeer in jezelf

Het is wellicht de beste investering die je kunt doen, of we nou met hoge inflatie te maken krijgen of niet; een investering in jezelf. Eén die ervoor zorgt dat je in de toekomst meer kunt verdienen. Zijn jouw skills nog up to date? Is er kennis die je kunt opdoen, die jou nog waardevoller maakt voor jouw werkgever (en toekomstige werkgevers)?

Als je bij een werkgever in loondienst bent, heeft deze vaak een budget ter beschikking gesteld waarmee je je kunt ontwikkelen. Heeft je werkgever dit niet, of wil je hier om wat voor reden dan ook geen gebruik van maken? Iedereen die dat wil, kan vanaf 1 maart 1.000 euro krijgen van de overheid voor een erkende opleiding. Hier vind je meer informatie over het STAP-budget.

Dit artikel verscheen ook bij onze collega’s van Manners.

Belastingaangifte doen? 5 tips om minder belasting te betalen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.