Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 3 mrt 2022

Grote toestroom aan Nederlandse hulp voor Oekraïne: ‘Hartverwarmend’

In de afgelopen week, sinds de invasie van Rusland in Oekraïne, is er al veel buitenlandse hulp aangeboden aan het land. Ook nu nog zijn de donaties en initiatieven niet aan te slepen.

Zo is er in drie dagen tijd bijna 10 miljoen euro gestort op Giro555 voor ‘Samen in actie voor Oekraïne’. Om 12.00 uur stond de teller op 9.802.571 euro. Het gironummer werd maandag namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend voor hulp aan Oekraïne na de inval van Rusland.

Giro 555

Met het geld leveren onder andere de organisaties Kerk in Actie, UNICEF en Terret des Hommes noodhulp als onderdak, schoon drinkwater en medische- en psychosociale zorg aan Oekraïners. „Denk aan de mensen die in Oekraïne in de schuilkelders zitten, maar ook de vrouwen en kinderen op de vlucht”, zegt actievoorzitter Kees Zevenbergen. Hij noemt het „hartverwarmend dat Nederland zo meeleeft”.

Hulp is op meerdere plekken op gang gekomen, laat Giro555 weten. Cordaid deelt soep uit op parkeerplaatsen aan de grens en het Rode Kruis heeft hulpposten en opvangplekken opgezet in Oekraïne, bij de grens met Polen. Stichting Vluchteling, die net als het Rode Kruis eerst een eigen girorekening opende die later onder Giro555 kwam, zet bussen in om mensen naar rustigere plekken in Polen te vervoeren. Een woordvoerder van die stichting laat weten dat het onder andere teams in Polen, Roemenië en Moldavië heeft voor hulp en opvang van mensen.

Daarnaast zal er maandag een landelijke actie plaatsvinden op radio en televisie, waarbij geld opgehaald zal worden voor Giro555. De televisieshow Samen in Actie voor Oekraïne zal ‘s avonds uitgezonden worden op zowel NPO1, RTL 4 als SBS6

Initiatieven voor gevluchte Oekraïners

Voor ander hulp dan gelddonaties staan Nederlanders ook klaar. Duizenden mensen hebben zich namelijk de afgelopen tweeënhalve dag gemeld bij het burgerinitiatief Onderdak Oekraïne. Deze mensen willen, als dat nodig blijkt, hun huis beschikbaar stellen om Oekraïners onderdak te geven. Initiatiefnemer Huib van Mierlo meldt donderdag even na het middaguur dat er 3677 aanmeldingen binnen zijn in zijn database. „En dat loopt op.” De initiatiefnemer zei al eerder het initiatief gestart te zijn om voorbereid te zijn „op een enorme stroom van vluchtelingen”.

Dit weekend zal ook de culturele sector acties organiseren om „solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen”. Dat is te lezen op een speciale website voor de acties genaamd ‘h-artforukraine‘, wat door De Taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerkingsverband van de sector, in het leven is geroepen.

Burgerinitiatieven op sociale media

Er ontstaan veel initiatieven die betrokkenheid laten zien. Buiten het giro-nummer en andere burgerinitiatieven, worden er ook talloze oproepen en aanbiedingen gedaan op social media. Bijvoorbeeld op Facebook, waar de groep Oekraïne vluchtelingen NL actief is. Daar worden diverse diensten aangeboden door mensen die hopen een steentje bij te kunnen dragen en in actie willen komen voor Oekraïne: van vrachtwagenchauffeurs die willen helpen tot mensen die hun eigen huis aanbieden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Ook op lokaal niveau worden er initiatieven opgezet voor Oekraïne. Een voorbeeld hiervan is de groep Hulp aan Oekraïne vanuit Zwolle, waarop essentiële spullen worden ingezameld. Niet alleen in Zwolle, ook in andere steden worden andere benodigde producten ingezameld voor vluchtelingen en slachtoffers.

Rutte: ‘Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote toestroom aan Nederlandse hulp voor Oekraïne: ‘Hartverwarmend’
Sluiten