Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

De Spaarrekening van Daniël (41): ‘Ik werk hard, maar verdien ook goed’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Daniël (41), een ondernemende vader die hard werkt, maar daardoor ook goed verdient en goed kan sparen.

Beroep: eigenaar van bedrijf dat ex-gedetineerden begeleidt
Netto salaris: 4.000 euro
Woonsituatie: huurwoning, samenwonend met partner en 4 (bijna 5) kids

De Spaarrekening van Daniël

Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Ik heb twee spaarrekeningen. Privé heb ik op dit moment 20.000 euro staan en op mijn zakelijke spaarrekening 85.000 euro. Ik ben daar zeer tevreden mee. Het geeft een prettig gevoel om een goede buffer te hebben.”

Hoeveel spaar je per maand?

„Ik spaar op dit moment zo’n 4.000 euro per maand. Dit laat ik in de holding van mijn B.V. staan. Dat ik nog zoveel geld op mijn zakelijke spaarrekening laat staan, omdat het belastingtechnisch gezien aantrekkelijk is om daar te sparen.

Op het moment dat je iets wil opnemen, kun je daar een winstuitkering van maken. De tarieven aan belasting zijn dan een stuk voordeliger. Daarnaast is het iets ‘makkelijk’ om geld van je privérekening te gebruiken, omdat je je daarover niet hoeft te verantwoorden. Ik speel dus in die zin ook een beetje op safe door het daar te laten staan.”

Bepaal je door je eigen bedrijf zelf hoeveel je jezelf uitkeert?

„Klopt, ik ontvang iedere maand 4.000 euro aan netto loon. Mijn vrouw werkt niet en kan zich zo volledig focussen op de zorg van onze kinderen.”

Hoe bereiden jullie je financieel voor op de komst van de baby?

„De voorbereiding op de volgende baby is anders dan bij de eerste. We hebben namelijk nog veel spullen – zowel meubels als speelgoed en kleding – bewaard.

We openen wel standaard bij iedere geboorte een spaarrekening voor de kinderen. De kinderbijslag gaat daar automatisch naar. Ieder kind heeft dus een eigen rekening. Ons doel is om ze rond hun 18e, of misschien iets later, een mooie buffer te kunnen overhandigen.”

Haal je weleens geld van je spaarrekening?

„Ik haal enkel geld van mijn spaarrekening als het een grotere uitgave betreft. In mijn geval zijn dat mooie vakanties of horloges. Recent is dat ook een auto geweest dus de komende tijd wil ik dat proberen te beperken.”

Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?

„Ik kan goed met geld omgaan vind ik zelf. Toen ik jong was, gaf ik mijn geld vaak direct uit. Ik kocht nieuwe schoenen en een nieuwe outfit en keek daarna pas welke rekeningen ik nog moest betalen. Tegenwoordig doe ik dat anders.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?

„Op zich zou ik niets willen veranderen aan mijn financiële situatie. Ik werk hard, maar verdien ook goed en kan alles doen wat ik graag wil doen.

Als ondernemer ben je eigenlijk altijd bezig en vrijwel nooit ‘klaar’. Ik heb in het verleden makkelijk weken van 70 uur gemaakt. Tegenwoordig probeer ik de balans tussen werk en privé beter te vinden, bijvoorbeeld doordat ik een aantal mensen voor mij heb werken die het één en ander uit handen kunnen nemen.”

Wat is jouw beste spaartip?

„Mijn beste spaartip is om te werken met lijstjes en om doelen te stellen. Ik houd van overzicht en heb een lijst waarop al mijn vaste lasten staan. Iedere maand vink ik de rekeningen af die betaald zijn zodat ik precies weet wat ik over heb om vrij te besteden.

Daarnaast stel ik het sparen automatisch in en heb ik een bedrag in mijn hoofd wat ik aan het einde van het jaar gespaard wil hebben.

Verder vind ik het persoonlijk prettig om met ronde bedragen te werken. Mijn spaarrekening is tot op de cent afgerond naar een heel getal. Dat betekent dat ik soms wat extra spaar maar soms ook wat minder moet overmaken om op een mooi rond bedrag te komen.”

Alle artikelen uit deze reeks vind je hier. Ook (anoniem) meedoen aan De Spaarrekening? Meld je aan door een mail te sturen naar [email protected] o.v.v. De Spaarrekening. Andere handige artikelen over geld & carrière vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.