Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Inbraak-alarm tijdens carnaval, want inbrekers vinden het ook een feestje…

Het aantal inbraken zal dit weekend vol carnaval naar verwachting flink toenemen. Daarvoor waarschuwt verzekeraar Interpolis, die het aantal inbraakrisico voorspelt met de InbraakBarometer.

Terwijl Nederland reikhalzend uitkijkt naar het eerste grootschalige feest na het afschaffen van de meeste coronamaatregelen, zien inbrekers hun kans schoon om op boevenpad te gaan. Twee jaar geleden waarschuwde de verzekeraar ook al voor inbrekers die in carnaval net zo zeer, maar dan heel ander feestje zien. Zij zien hun kans schoon. Vorig jaar werd er door een lockdown geen carnaval gevierd.

Tijdens lockdowns fors minder inbraken

Tijdens de lockdownperiodes in 2020 en 2021 bleven veel mensen thuis en was er een duidelijke afname te zien van het aantal inbraken in Nederland. In 2021 lag het aantal inbraken 40 procent lager dan in 2019. Maar na iedere versoepeling van de maatregelen nam het aantal inbraken weer toe, zag Interpolis. Met het aankondigen van de recente versoepelingen  zijn er nu al 65 procent meer inbraken gepleegd vergeleken met dezelfde periode in 2021, toen Nederland zich in een zware lockdown inclusief avondklok bevond.

Voor de pandemie was er jaarlijks een stijging te zien van het aantal inbraken tijdens het carnavalsweekend. Met de huidige oplopende inbraakaantallen zal er naar verwachting tijdens het nu beginnende carnaval weer een toename te zien zijn van het aantal inbraken. Dit kan extra oplopen doordat het momenteel schoolvakantie is en mensen op vakantie gaan.

Carnaval: inbraakkoorts stijgt onder de rivieren

Met name het zuiden van het land doet er goed aan om voorbereidingen te treffen om een flinke carnavalskater te voorkomen. In 2020 was het aantal inbraken tijdens carnaval in de grote carnavalssteden 57 procent hoger dan het weekend ervoor. Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor de InbraakBarometer van Interpolis: „Met carnaval is het vooral onder de rivieren de traditie dat mensen op pad gaan om met elkaar carnaval te vieren. Daardoor laten zij hun huis leeg achter. Inbrekers weten dat er die dagen veel mensen niet thuis zijn en zien dit als de uitgelezen kans om in te breken. Daar komt bij dat als mensen een borrel op hebben, ze vaak minder alert zijn op vreemd gedrag in de buurt. Voor inbrekers een ideale situatie om hun slag te slaan.”

Voorkom de carnavalskater

Met het treffen van een aantal eenvoudige maatregelen is de kans dat inbrekers toeslaan te verkleinen. Van den Boom: „Zorg dat het altijd lijkt alsof er iemand thuis is. Laat bijvoorbeeld voldoende lampen aan. Pak de fiets zodat de auto voor de deur geparkeerd blijft staan. Of zet in huis de (carnavals)muziek aan. Wat ook goed werkt tegen inbrekers is buitenverlichting met sensoren. Die gaan aan zodra er iemand voorbijloopt en schrikt inbrekers af als zij daarmee zichtbaar worden voor omwonenden. Daarnaast moet je natuurlijk de ramen en deuren goed op slot doen. Als Interpolis hebben we hiervoor op de website van de InbraakBarometer een slotentool ontwikkeld waar je heel eenvoudig kunt zien hoe goed jouw slot is.”

Met carnaval verkleed als ‘pauperkabouter’ of PCR-test, maar er klinkt ook kritiek op feestgangers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.