Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 21 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken

Ook inbrekers vieren de komende carnavalsdagen feest. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

Jij staat met je vrienden onbezorgd te hossen, je sluit je aan in de polonaise of je bewondert langs rijdende praalwagens. Ondertussen is er niemand thuis, net als zovele huizen tijdens carnavals vooral leeg zijn. Reden voor het dievengilde om toe te slaan en een eigen feestje te vieren. Hoewel inbraakslachtoffers dat vooral niét als iets feestelijks zien uiteraard.

In het zuiden van het land geldt tot en met dinsdag een verhoogd inbraakrisico. Zoals gemeld neemt het aantal inbraken in de grootste carnavalssteden met 72 procent toe, in omliggende gemeenten is dat gemiddeld 22 procent.

Ook carnavalsfeest voor dief: 72 procent meer inbraken

Top 8

Onderstaande Top 8 toont de gemiddelde stijging van het aantal inbraken tijdens carnaval ten opzichte van de zaterdag, zondag, maandag en dinsdag vóór het grote (verkleed)feest. De cijfers zijn gemeten over de periode 2014 tot en met 2019.

1 Mestreech (Maastricht): 249 procent.

2 Kielegat (Breda): 153 procent.

3 Lampegat (Eindhoven): 128 procent.

4 Jocus (Venlo): 61 procent.

5 Oeteldonk (Den Bosch): 59 procent.

6 Marotteriek (Sittard-Geleen): 54 procent.

7 Krekkelstad (Enschede): 21 procent.

8 Kruikenstad (Tilburg): 12 procent.

Geen kater na carnaval

Youri van der Avoird, binnen Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer: „Door een aantal simpele maatregelen te treffen, kun je ervoor zorgen dat een inbreker jouw huis overslaat. Ga je feestvieren in de stad? Laat de auto lekker voor de deur of op de oprit staan en pak de fiets of laat je thuisbrengen met een taxi. Een typische win-winsituatie. Zo kun jij een biertje drinken en lijkt het net alsof je thuis bent. Laat ook wat verlichting aan als je weg gaat. Niet alleen beneden, maar ook boven. Je kunt de verlichting bijvoorbeeld via een timer aanzetten, als je al vroeg op stap gaat. Buitenverlichting met een sensor bij je voor- of achterdeur is ook een goed idee. Inbrekers werken niet graag in het zicht. Doe natuurlijk je ramen dicht en de deuren op slot. En het is altijd handig om met je buren je carnavalsplannen te bespreken, zodat zij waar nodig een extra oogje in het zeil kunnen houden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken
Sluiten