Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Horecasluiting of niet: bij veel clubs kun je 12 februari als vanouds feesten

De restaurants, cafés en lunchrooms kunnen het, dus wij ook; moeten veel clubs en andere nachthoreca gedacht hebben. Daarom openen ook zij binnenkort de deuren, uit protest. Op zaterdag 12 februari kun je daarom als vanouds feesten in heel veel clubs en kroegen door het hele land.

Brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan hen wordt gedacht. Op 12 februari willen zij clubs door het hele land open hebben.

Clubs open op 12 februari

„En niet voor één nacht, maar gewoon weer elke nacht”, wordt gezegd in een filmpje op de Instagram-pagina van de actie ‘De nacht staat op’. „Iedereen verdient de nacht om zichzelf te leren kennen of te zijn. Wie dat niet inziet, zit te slapen. Daarom staat de nacht op om de overheid en iedereen weer wakker te schudden.”

Volgens een woordvoerder van de actie is het doel dan ook clubs weer onder de aandacht te brengen. „We merken dat dat helemaal niet gebeurt en dat doet gewoon pijn na al twee jaar dicht te zijn.”

‘Nachthoreca kan veilig open’

„Met de actie willen we zelf laten zien hoe we weer veilig open kunnen”, aldus de zegsman. Volgens hem staat vast dat de doelgroep van nachtclubs elkaar nu opzoekt op andere locaties en feestjes. „Wij kunnen dat veel veiliger doen met beveiligers, barpersoneel en goede afzuiginstallatie.” De bedoeling is dat tijdens de nacht van de actie wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs (CTB).

Maandag gaat de sector nog in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Dat gaat volgens het ministerie over „input verzamelen om mee te nemen naar het weegmoment voor het kabinet”. Volgens een woordvoerder zal dus geen besluit worden genomen over het gebruik van 1G in het nachtleven, waarbij alle bezoekers getest worden. ‘Coronaminister’ Ernst Kuipers zei vorige week nog in de Tweede Kamer te willen onderzoeken of de nachthoreca met het zogeheten 1G-beleid open zou kunnen.

Volgens de nu geldende regels moet de horeca om 22.00 uur sluiten en is een zitplaats verplicht.

Op vakantie in eigen land? Dit zijn de meest gastvrije plekken van Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.