Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Homogenezing’? Dat is hoogstwaarschijnlijk binnenkort verleden tijd

Als het aan D66 en VVD ligt, moet ‘homogenezing’ binnenkort onder een strafbaar feit vallen. Dat laten de partijen vandaag weten in een nieuwe initiatiefwet. Therapieën die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen, moeten in de toekomst worden bestraft met een maximale boete van 22.500 euro, of een celstraf van een jaar.

Bij zogenoemde conversietherapie wordt door middel van bijvoorbeeld gebedssessies of op jongerenkampen geprobeerd om jongeren te ‘genezen’ van hun geaardheid. Het voorstel om dit strafbaar te maken wordt ook gesteund door PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. In beide Kamers hebben de partijen een meerderheid.

‘Middeleeuwse praktijken’

Een meerderheid van de Tweede Kamer drong in 2019 al aan op een verbod, maar de vorige regering wilde er niet aan. Het toenmalige kabinet wilde eerst meer onderzoek laten uitvoeren.

„Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen”, zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. „Middeleeuwse praktijken zoals conversietherapie horen niet thuis in Nederland. Personen en organisaties die deze activiteiten aanbieden, reclame voor maken of uitvoeren worden door deze wet strafbaar.”

Homogenezing

VVD’er Hatte van der Woude vindt het „onverteerbaar dat er jongeren in Nederland zijn die, terwijl ze al worstelen met hun seksualiteit, zo mishandeld en getraumatiseerd worden onder het mom van ‘homogenezing'”. De wet moet een einde maken aan „deze barbaarse praktijken”, stelt het Kamerlid.

Dat mensen het nog steeds moeilijk vinden om hun seksualiteit te aanvaarden, blijkt ook uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Twaalf procent van de homoseksuele mannen en acht procent van de lesbische vrouwen geeft aan liever heteroseksueel te willen zijn.

COC blij met voorstel

Het initiatiefwetsvoorstel om ‘homogenezing’ strafbaar te maken, gaat nu voor advies naar de Raad van State. Daarna buigen de Tweede en Eerste Kamer zich er over.

COC, Belangenorganisatie van LHBTI’ers, is blij met het voorstel. „Jezelf zijn is geen ziekte, laat niemand je ooit wijsmaken dat je daarvan ‘genezen’ moet worden. Lhbti-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent”, aldus voorzitter Astrid Oosenbrug.

COC wil excuus van Thierry Baudet: ‘Homo is geen scheldwoord’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.