Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Zet je schrap: ‘Eunice kan de zwaarste storm van deze eeuw tot dusver worden’

Storm Eunice trekt vanmiddag en vanavond over ons land en is de zwaarste storm in jaren. Misschien wordt ze zelfs de hevigste storm van deze eeuw tot dusver.

We moeten ons dus schrap zetten, als we de voorspelling van Weeronline mogen geloven (de weerdienst houdt een live-blog over Eunice bij). Aan zee wordt vandaag windkracht 10 verwacht (zware storm) en in het noordelijk kustgebied is er kans op windkracht 11 (zeer zware storm). In nagenoeg het hele land komt het tot zeer zware windstoten van ruim 100 kilometer per uur. Op de Waddeneilanden en aan de noordkust kunnen zelfs uitschieters rond 140 kilometer per uur voorkomen.

Eunice vanaf 15.00 uur (urenlang) op z’n zwaarst

Eunice trekt vandaag over de Noordzee ten noordwesten langs Nederland en dit levert zeer onstuimige omstandigheden op. De zuidwestenwind piekt eerder aan de westkust dan in het noorden van ons land. Volgens de laatste verwachting valt de piek in de westelijke provincies in de namiddag en vroege avond, ongeveer tussen 15.00 en 19.00 uur. De piek aan de noordkust valt in de avond, tussen 18.00 uur en middernacht.

Grote overlast van de storm verwacht

In grote delen van het land wordt aanzienlijke overlast voorzien. Door de zeer zware windstoten kan gemakkelijk schade ontstaan aan gebouwen en door omvallende bomen. Ook het verkeer zal grote hinder ondervinden. Ga zeker niet met een aanhanger of lege vrachtwagen op pad, is het advies. Weeronline meldt in een bericht: „Pas extra op bij bruggen, dijken en open vlaktes. Nog beter is het om vanmiddag en vanavond helemaal niet de weg op te gaan. Daarnaast rijden er vanaf 14.00 uur geen treinen meer en wordt grote hinder voor het vliegverkeer verwacht.” Inmiddels is ook bekend dat de Haagse vervoerder HTM vanaf 14.00 uur door Eunice geen trams en bussen meer laat rijden vanwege storm Eunice. RET in Rotterdam vervoert vanaf 10.00 al geen passagiers meer.

Hoog water door volle maan

Vandaag is het twee dagen na volle maan. Dit betekent dat het verschil tussen eb en vloed op zijn grootst is. Dit heet springtij. Wateropstuwing door harde wind heet stormtij. Samen kan dit leiden tot stormvloed. Een meevaller is dat de wind vanmiddag uit het zuidwesten waait. Voor hoge stormtij aan de Nederlandse kust is een noordwestenwind over de hele Noordzee veel gevaarlijker.

Vanavond draait Eunice wel van het zuidwesten naar het westen. De waterstanden kunnen dan vooral in de noordelijke kustgebieden behoorlijk hoog worden. Echt grote overlast wordt hierdoor echter niet verwacht. Mogelijk ontstaan er wel in de Duitse kustgebieden aan de Noordzee problemen, bijvoorbeeld ook in de havens van Bremen en Hamburg. Ook de Deense westkust krijgt met forse stormvloed te maken.

Eunice de zwaarste storm van deze eeuw?

„Als we kijken naar de zwaarste stormen van deze eeuw tot dusver”, meldt Weeronline, „dan zijn dit de stormen van 18 januari 2018 en 28 oktober 2013. Beide stormen waren zeer zwaar met een maximale gemiddelde wind van 11 Beaufort. Op 18 januari 2018 is de zwaarste windstoot gemeten in Hoek van Holland met 144 kilometer per uur. Op 28 oktober 2013 haalde de wind op Vlieland zelfs uit tot 151 kilometer per uur.”

De laatste zware storm (10 Beaufort) was Ciara op 9 februari 2020. Bij deze storm werd op Vlieland een windstoot van 130 kilometer per uur gemeten.

Storm Eunice: treinen stil, vluchten geschrapt, GGD-locaties dicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zet je schrap: ‘Eunice kan de zwaarste storm van deze eeuw tot dusver worden’
Sluiten